Събират дарения за паметника на Васил Левски в центъра на Русе

0
Жители на други градове също се включват в дарителската кампания
Жители на други градове също се включват в дарителската кампания Видео: Русе Медиа

Дарителска кампания набира средства за изграждането на паметник на Васил Левски в Русе.

Проектът за монумента бе избран след национален конкурс, а откриването е планирано за февруари следващата година. Основната част от необходимите 120 000 лв. вече са събрани, но са нужни още малко средства, за които се разчита на родолюбиви граждани.

Кампанията, подета преди две години от инициативен комитет, е подкрепена от много фирми и училища. Преди дни парламентарната група на Обединени патриоти също дари 10 000 лв., но все още не достигат средства. Затова доброволци набират дарения в центъра на Русе, като в замяна раздават портрет на Апостола или плакат с визията на паметника, информира Русе Медиа.

Остават около 10 000 лв. до събирането на необходимата сума. Призоваваме русенци да се включат в кампанията и по този начин на откриването на паметника да бъдат горди, че със своята частица са допринесли за неговото изграждане“, каза Траян Тотев, член на инициативния комитет.

Хората, които даряват, се надяват каузата да бъде подкрепена от повече родолюбиви българи. Дистанционно се включват и жители на други градове.

Левски – това е идолът на България и затова аз дарявам както лично, така и от името на мои приятели от София като Любен Димитров. Той е професор по философия и голям почитател на Левски и желае да направи дарение, защото е свързан с град Русе и обича Левски, неговото дело и всичко това, което Левски е за българите“, сподели русенката Светлана Рашкова.

Младите доброволци пък приемат кампанията като морален дълг.

Мисля, че хората трябва да подкрепят идеята, ако се чувстват българи, защото иначе нямаше да се чувстват по този начин, ако не беше Левски“, казва Велислава. Михаил пък я допълва: „Мисля, че за всеки град в България е важно да има монумент на нашите герои, тъй като Левски е подпомогнал значително много за независимостта и това, че в момента сме независима България“.

Младите хора ще набират средства в дарителските кутии до неделя, 4 август, от 17.30 до 19.30 часа на площада пред Паметника на свободата.

Проектът за монумент на Васил Левски, изработен от русенския скулптор Даниел Кънчев, вече има одобрение от звеното по „Паметници на културата“ в София. Тържественото откриване е предвидено за февруари 2020 г.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари