С протестите в Русе започнаха промените в България

1
Истински първи удар по комунистическия режим нанасят протестите в крайдунавския град
Истински първи удар по комунистическия режим нанасят протестите в крайдунавския град Видео: БНТ

Демократичните промени в България започват с първата организирана демонстрация на движението "Екогласност" в София в началото на ноември 1989 година.

Кураж на софийските интелектуалци и тласък за създаването на първите дисидентски движения у нас, обаче, дават протестите за чист въздух в Русе между 1985 и 1988 година. Истински първи удар по комунистическия режим нанасят протестите в крайдунавския град, предаде БНТ.

Всичко започва с кратка и малка, но съдбоносна демонстрация. Тази на хореографа Цецко Колев.

Цецко Колев, хореограф: Аз не се изживявам като герой някакъв, но действително нямаше такива случаи, когато някой се осмеляваше да протестира открито за нещо.

През май 1985 година младият хореограф Цецко Колев протестира срещу системното замърсяване на въздуха в Русе с хлор от румънския завод "Верахим" в Гюргево и срещу бездействието на комунистическата власт у нас.

Цецко Колев, хореограф: Една маска си изфабрикувах сам от една яка, заших я, напълних я с памук, то нямаше вата, нямаше нищо, написах "Мир за белите ми дробове" и така.

Цецко Колев, като по чудо, не е арестуван. Примерът му вдъхновява за още по-мащабни протести в Русе през 1987 година.

Веселина Антонова, изследовател, сценарист на филма "Шест жени": Промяната в България всъщност започна от Русе с първата демонстрация, която се случи тук, на този площад, преди повече от 30 години, на 28.09.1987 година.

Шест жени - озеленителки в предприятието "Паркстрой" организират първата по-масова проява срещу отровния въздух в Русе. Жените са Цонка Букурова, Дора Бобева, Вяра Георгиева, Стефка Монова, Евгения Желева, Албена Велкова.

Веселина Антонова, изследовател, сценарист на филма "Шест жени": Тогава беше много страшно, много опасно, много страх, всички ги владееше много страх, но просто решиха, че повече няма да търпят и организираха първата демонстрация в България.

Следват още протести, но най-мащабен е четвъртият на 10.02.1988 година. Майки с колички повеждат хиляди русенци.

Веселина Антонова, изследовател, сценарист на филма "Шест жени": Когато пред Партийния дом, пред партийното ръководство в присъствието на много служители на ДС, всички офицери, застанат около 2000 човека, отпред с майки с детски колички, оказа се, че ДС е напълно неподготвена и тя не знае как да реагира.

Смелостта на русенци вдъхновява авторите на филма "Дишай", след чиято премиера в Дома на киното в София на 08.03.1988 година присъстващите основават Обществения комитет за екологична защита на Русе - първата дисидентска група в края на 80-те в България. През ноември е учреден Клубът за подкрепа на гласността и преустройството по инициатива на Желю Желев.

Цецко Колев, хореограф: Не мисля, че съм аз подстрекателят, но, малко или много, то е дало кураж на доста хора - след като този е оживял там, където се е правил на клоун с маската, значи и други биха могли да протестират.

На 3 ноември 1989 година стотици софийски интелектуалци и общественици и хиляди недоволни граждани, обединени от движението "Екогласност", излизат на мирна демонстрация срещу поредния мегаломански хидропроект на режима, който ще застраши реките Рила и Места. Седем дни по-късно - на 10 ноември, Тодор Живков пада от власт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари