С Девета симфония на Бетовен ще започне новият сезон в операта

2
Първата оперна премиера за новия сезон се предвижда за 30 септември - "Джани Скики" на Пучини
Първата оперна премиера за новия сезон се предвижда за 30 септември - "Джани Скики" на Пучини Снимка: Опера, архив

С Девета симфония на Лудвиг ван Бетовен на 2 септември ще започне новият творчески сезон в Русенската опера

Това пише днес русенският вестник  „Утро“. С това знаково произведение трябваше да бъде открито юбилейното издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ през март тази година. То бе отложено заради връхлетялата и България пандемия от коронавирус.

Билетите на русенци за откриването на Мартенските са върнати, но публиката във Варна, която трябваше да аплодира Деветата ден след началото на ММД, все още очаква концерта. Затова на 1 септември оркестърът на Русенската опера първо ще изпълни творбата на Бетовен във Фестивалния и конгресен център във Варна. Ден по-късно ще направи това и на откритата сцена върху сухия фонтан на ларгото в Русе. На 3 септември оперният оркестър под палката на Йордан Камджалов ще гостува в родния град на диригента - Търговище, където ценителите проявили огромен интерес към Одата на радостта. Солисти ще бъдат сопраното Владислава Гарвалова, мецосопраното Петя Цонева, тенорът Петър Костов и басът Момчил Миланов.

На 10 септември русенци ще могат да видят оперетата „Българи от старо време“ на Асен Карастоянов по повестта на Любен Каравелов. Режисьорските решения са на Аделаида Якимова-Фурнаджиева, а в главната роля на Хаджи Генчо се очаква да влезе отново столичният актьор Николай Урумов. Диригент ще бъде Владимир Бошнаков. Все още не е известно къде точно ще се играе представлението - дали това ще се случи на площада пред сградата на операта или в Голямата зала на Доходното здание. Това ще бъде уточнено допълнително.

Но отсега се знае, че първата оперна премиера за новия сезон - едноактната „Джани Скики“ на Джакомо Пучини, ще се състои именно в Доходното. Събитието е предвидено за 30 септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари