С 30% са скочили цените в русенските ресторанти

0
Отливът на клиентите достига 70%
Отливът на клиентите достига 70%

Топла супа на обед в ресторант под 3 лева вече е почти невъзможно да се намери в Русе

Цените варират средно между 4 и 5 лева, въпреки предложенията за отстъпки в обедните менюта. Салатите, също в зависимост от класа заведение, не падат под 6 лева, а на места стигат дори до 12 лева. Пиците от 500 грама пък се продават между 8 и 13 лева. Основните ястия са с цени от 7 до 18 лева. Ако сте любител на суши, порция от 620 г може да стигне и 25 лева, показва проверка на в.“Бряг“.

Цените в ресторантите и хотелите в Русе са скочили с около 30% като продължение на повишените цени на електроенергията и храните.“ Това съобщи за председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в града Красимир Иванчев.

Отливът на клиентите заради ограниченията от 30% капацитет на заведенията и изискванията за зелени сертификати е между 60-70%, поясни още той.

Крайно време е правителството да вземе решение по някакъв начин да направи така, че всеки бизнес да има предвидимост, а не - ден напред цена за електроенергията, за да се калкулират цените на производство. Да не говорим за шивашкия бранш или металообработващата промишленост. След като няма предвидимост, хората се запасяват с цена, за да бъде продуктът им продаваем. Правителството трябва да помисли как цената да бъде фиксирана за поне 6 месеца с цени от - до. Заради това в някои ресторанти и хотели цените се вдигнаха. Една нощувка за двама души от 40-50 лева вече е 60-70 лв. в града ни. Презапасяването с такива цени – с проценти напред във времето, е крайно наложително за колегите, защото те не знаят с колко пари разполагат, за да могат да си платят тока или газа. Продуктите в магазините вече са вдигнати с 20-30%. Не знам откъде правителството изчисли, че имаме само 6,8% инфлация, тя трябва да е в рамките на около 30%“, посочи председателят на СХР.

Според него, ограниченията в бранша са доста - работят с 30% от капацитета си, изискването за зелен сертификат също пречи много, освен това са вдигнати цените на енергията, но и на продуктите.

Клиентите на първо място плащат най-необходимото, и след това могат да отделят за удоволствие. Някои от ресторантите в града работят до 15 часа и след това затварят, защото не им излизат сметките. Други пък работят вечер и то не всички дни от седмицата, всеки си и е направил някакъв график, за да икономиса от отопление и така търси начин да оцелее. Тази година и Трифон Зарезан, и Свети Валентин няма да се празнуват така, както е било други години.

По тези теми и тяхното решаване многократно сме писали писма до правителството. КРИБ още през декември предупреди, че дава срок от два месеца, ако не последват адекватни мерки как да се успокои пазарът. Ще последват масови фалити и стачки“, отсече Иванчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари