РЗИ - Русе: Постоянно расте броят на контактните лица на кмета

6
Кои са поставени под карантина
Кои са поставени под карантина Видео: Русе Медиа

„31 са контактните лица на кмета Пенчо Милков дотук, защото проучването продължава, излизат и нови контактни лица, ще видим колко ще бъде крайният им брой. Има и от общината много, има и други лица, които са били в контакт с него, той е имал много контакти“ 

Това каза пред Русе Медиа директорът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова. Състоянието на кмета на Русе, който вчера бе установен като заразен от коронавирус, е стабилно. Той е настанен в Белодробната болница, като към момента е с бронхопневмония, кашлица, отмалялост, отпадналост. Първите признаци, че не се чувства добре, са били на 1 или 2 юли, но едва на 6 юли се е тествал.

Зам.-кметовете, с изключение на Енчо Енчев, който изпълнява длъжността кмет, са поставени под 14-дневна карантина. Чакат се резултатите от тестовете им. От РЗИ са дали указания служителите, които се завърнат утре на работа в общината, да наблюдават състоянието си. „Да не се допускат на работа служители, които имат някакви симптоми като кашлица, хрема, температура и т.н. Те трябва веднага да бъдат отстранени и да се лекуват вкъщи“, каза още д-р Николова.

Още три случая на заразени от коронавирус има в Русенска област през изминалото денонощие. Това са жени на 26, 58 и 73 години, които нямат нищо общо помежду си. От началото на месеца 26-годишната жена е с повишена температура до 37.5°С, а от миналия петък е със загуба на обоняние и вкус. Също така между 3-ти и 5-ти юли тя е била на почивка в Родопите. Жената е безработна. 58-годишната жена се оплаква от отпадналост, кашлица и болки в гръдната област, но е без повишена телесна температура. Симптомите ѝ датират от 4-ти юли. За момента и двете жени са на домашно лечение.

Що се касае до 73-годишната пациентка, то от една седмица тя е с отпадналост, задух, кашлица и температура до 38.0°С. От вчера жената е хоспитализирана в отделението за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 на УМБАЛ „Медика Русе“. Засега е в средно тежко състояние, като сред придружаващите ѝ заболявания са хипертония и диабет.

Така общият брой на диагностицираните с COVID-19 от Русенско стана 40, като активните случаи са 23 – 21 от гр. Русе и по един от гр. Бяла и село Щръклево. От активните случаи към момента девет са хоспитализирани, а 14 са на домашно лечение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари