РЗИ раздала на болниците костюми за химическа защита произведени през 1986 г. от Нефтохим

3
Защитният комплект идва от военния резерв
Защитният комплект идва от военния резерв

Облекла за химическа защита произведени през 1986 г. са раздадени на лечебните заведения в страната от РЗИ.

За древните костюми се разбра от постове в социалната мрежа на медици от Враца, но такива облекла са доставени и в други региони. Проучване на Биволъ и Зовнюз установи, че те идват от военния резерв.

С това разполагаха – това дадоха

Биволъ се свърза с директора на МБАЛ – “Христо Ботев” във Враца д-р Керемедчиев, който потвърди, че РЗИ е доставила 100 бройки от тези защитни облекла в началото на епидемиологичната криза.

“Това беше отдавна. Оттогава съм си набавил модерни защитни облекла. Имаме си всички предпазни средства” – обобщи той ситуацията.

Според него костюмите, макар и древни, са качествени. Проведени в болницата тестове с пара под налягане са показали, че платът не е изгубили изолиращите си свойства.

“Още като ги получихме разпоредих да направят тестване под висока температура и високо налягане. Трябва да ви кажа, че при три цикъла последователни нищо им няма. Навремето, както са изработвани за военните, са правени както трябва. Материята е изключително качествена, здрава. Много малко неща от подобен вид тъкани издържат”. – похвали ги д-р Керемедчиев.

Очевидният проблем е, че тези облекла не са пригодени за манипулации в болнични условия, а по-скоро стават за пръскане на лозе.

Несимпатично, но върши работа. Идва от военния резерв.

Шефката на РЗИВраца Кети Ценова каза, че облеклата са дошли в нейното ведомство от РЗИ Плевен и според нея произходът им е от военния резерв. Във Враца са получени 800 такива облекла и са раздадени на лечебните заведения.

“Независимо, че не изглежда добре, облеклото е много качествено” – каза Кети Ценова. “Проблемът е, че ръкавиците са с три пръста, но то върши работа като защита и по-добре да има каквото и да е предпазно облекло, отколкото никакво. Доколкото разбирам, има ги в цяла България” – каза тя.

Защитният комплект от 1986 г. идва от военния резерв.

Тя също така уточни, че годината на производство е 1986 и подчерта, че облеклата са раздадени за еднократна употреба. Кети Ценова потвърди думите на д-р Керемедчиев, че костюмите са тествани в автоклав под налягане и издържат много добре.

“Раздали сме и по-ново облекло, но в ограничени количество” – каза тя. “Имаме резерв от 200 облекла за еднократна употреба, които ще раздадем когато има проблем реално.”

По информация на Биволъ и Зовнюз защитните костюми са доставени преди около две седмици.

Витрина и реалност

Още преди доставката на “несимпатичните костюми”, на 17 март, премиерът Борисов посети фабрика за защитни облекла във Враца и похвали модерното българско производство на такива изделия.

Стана ясно, че там се правят костюми с дишаща мембрана, издържаща на налягане от 4 бара. Работниците впечатлиха премиера с думите, че с подобна екипировка бил летял Юрий Гагарин.

Борисов не пропусна да похвали българското производство и пред Европейския съвет и съобщи, че европейски лидери го питали за възможни доставки. Впоследствие той посети още фабрики за защитни облекла, хвалейки българската индустрия, която се пренастройва в кризисен режим за дефицитните по цял свят защитни изделия.

Не е ясно колко модерни защитни костюми са доставени в болниците из страната до момента. Според РЗИ болниците трябва сами да си ги набавят от собствените си бюджети.

Производство на Нефтохим

34 годишните костюми от времето на аварията в Чернобил идват от бившия Завод за пластмасови изделия “Цвятко Радойнов” в Грудово (сега гр. Средец) и са от поливинилхлорид. Фабриката е филиал на социалистическия Нефтохим. През 1991 г. собствеността му е отделена в “Пластмасови изделия” ЕООД. Фирмата отдавна е в несъстоятелност.

Облеклата са произведени през 1986 г. в завод, който е бил филиал на Нефтохим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари