Рязък скок на случаите на маймунска шарка в Европа, СЗО иска спешни мерки

0
Според данни на СЗО в Европа са лабораторно потвърдени вече над 4500 случая на маймунска шарка, което представлява трикратно увеличение спрямо средата на юни
Според данни на СЗО в Европа са лабораторно потвърдени вече над 4500 случая на маймунска шарка, което представлява трикратно увеличение спрямо средата на юни

Потвърдени са над 4 500 случая

Световната здравна организация (СЗО) призова днес за "спешни действия" срещу маймунската шарка в Европа след регистрирания трикратен ръст на случаите за две седмици на континента, предаде Франс прес.

В изявление регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге призова европейските държави "да увеличат усилията си пред следващите седмици и месеци, за да не се разпространи маймунската шарка в по-голяма географска зона".

"Наложителни са спешни и координирани действия, ако искаме на прескочим трапа в надпреварата за обръщане хода на продължаващото разпространение на това заболяване" каза Клуге.

Според данни на СЗО в Европа са лабораторно потвърдени вече над 4500 случая на маймунска шарка, което представлява трикратно увеличение спрямо средата на юни.

Клуге каза, че броят на инфекциите в Европа съставлява близо 90 процента от случаите в световен мащаб и отбеляза, че в 31 държави в европейския регион на СЗО вече са установени случаи на заболяването, посочва Асошиейтед прес.

Служителят допълни, че по данни на СЗО 99 процента от заразените са мъже, а мнозинството от тези случаи са регистрирани при хомосексуалисти, заразили се по полов път. Клуге каза обаче, че сега вече има "малък брой" случаи сред контактните лица от домакинствата, включително деца. Повечето заразени съобщават за симптоми като обриви, треска, умора, мускулни болки, гадене и втрисане.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    666666
    Пак измислици, пак да "дресират" населението, че тооолкова са се загрижили за хората... СЗО е вредна за човечеството, защото има за цел да обогати американските милиардери и да убива населението! Факт!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари