Руски милиардер пътува свободно в Европа заради БГ паспорта на жена си

0
Мария Адониева се е сдобила с български документи на основание "заслуги"
Мария Адониева се е сдобила с български документи на основание "заслуги"

Осъжданият руски милиардер Сергей Адониев, чието българско гражданство е било отнето през миналата година, все пак може да се свободно в ЕС. Причината е, че съпругата му – Мария Адониева, също има паспорт, издаден в България, съобщава "Свободна Европа".

Като член на семейство на гражданин на ЕС, пребиваването на Адониев в други страни-членки не влиза в т.нар. "разрешителен режим". Заради паспорта на жена си той има право само да уведомява тамошните власти за престоя си на тяхна територия.

Мария Адониева се е сдобила с български документи на основание "заслуги". Единствената ѝ заслуга е, че е съпруга на мъжа си. Поне това показват документи, цитирани от "Свободна Европа".

Мария Адониева получава българско гражданство през 2008 година. Предложението за това е направено отново от бившия транспортен министър Петър Мутафчиев. Той е направил предложението за натурализацията на Адониев.

Мутафчиев казва, че няма спомен за подобно нещо.

През 2008 година документацията за натурализацията на семейството не е била изрядна. Това се констатира четири години по-късно от оглавявана от Яне Янев парламентарна комисия, проверяваща раздаването на българско гражданство по заслуги. Специално по казуса "Адониеви" звеното в парламента заключава, че част от документацията не е нотариално заверена, което е в противорчение на разпоредбите.

Освен това комисията записва и извод специално за съпругата на руския олигарх: „В предложението (за гражданство – бел.авт.) липсва мотивирано предложение за конкретния принос на Чаусенко в съответната област, както и нейните особени заслуги".

Преди ден се разбра, че Сергей Адониев е бил български гражданин в нарушение на Закона за българското гражданство (ЗБГ) в продължение на 10 години. През 2008 година страната решава да му даде българско гражданство, без да забележи, че Адониев има присъда за измама и пране на пари в САЩ, издадена през 1998 година.

Проверката за надеждност на кандидатите за български паспорти се прави основно от ДАНС. В началото на 2018 година неправителствената организация "Антикорупционен фонд" съобщи за руски олигарх, съден за измама в САЩ, който е получил българско гражданство. Фондът подава сигнал до ДАНС. След публикацията българските власти са се задействали и гражданството на Адониев е отнето.

Сергей Адониев е милиардер от списъка на руското издание на "Форбс", виден филантроп и спонсор на популярния вестник "Новая газета". Адониев е измежду тесния кръг от руски бизнесмени, които президентът на Руската федерация Владимир Путин кани в Кремъл на своите официални срещи с бизнеса.

През 2008 година Адониев става българин заради "особени заслуги" към държавата. Препоръката е направена от тогавашния министър на транспорта в кабинета на тройната коалиция Петър Мутафчиев (БСП).

По закон руснакът трябва да бъде подложен на внимателна проверка от ДАНС и МВР, за да се установи дали той не представлява заплаха за националната сигурност и най-вече дали не е осъждан.

Делото United States vs. Serguei Adoniev, както и всички наказателни дела в САЩ, са публикувани в интернет. Досието показва, че Адониев е осъждан през 1998 година. Любопитно е, че информация за присъдата е публикувана и в Уикипедия. Извън това, бизнесменът е издирван през 1995 г. в системата на Интерпол по искане на Казахстан, заради обвинения в подкуп на държавни служители. Така "Антикорупционният фонд" намира публичната информация и пише за случая в началото на 2018 година. Казусът стига до "Антикорупционния фонд" по сигнал на международен журналист, който има съмнения за укриване на съдебна информация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари