Русия започва разследване срещу "Лукойл България"

3
Председателят на руската Дума е поискал проучване на информацията за доставка на гориво за Украйна от страна на българската рафинерия на "Лукойл"
Председателят на руската Дума е поискал проучване на информацията за доставка на гориво за Украйна от страна на българската рафинерия на "Лукойл" Снимка: Facebook / ЛУКОЙЛ-България

Председателят на руската Дума е поискал проучване на информацията за доставка на гориво за Украйна от страна на българската рафинерия на "Лукойл"

"Никога не сме получавали искане от българската страна да изнасяме гориво към Украйна", заявиха от компанията.

Председателят на руската Дума Вячеслав Володин е поискал от комисията по сигурност и противодействие на корупцията и комисията по енергетика да проучат информация за доставка на гориво за Украйна от страна на българската рафинерия на "Лукойл", пише ТАСС, цитирана от Инвестор.бг. Причината е публикация в "Московски комсомолец", базирана на информацията на Die Welt, че България тайно е помагала на Украйна с оръжие и горива.

Според руското издание именно с горивата от "Нефтохим" украинските танкове са извършили своята успешна офанзива в Херсон и Изюм.

В края на декември ръководството на "Лукойл" официално заяви, че не доставя руски горива на Украйна.

"Продуктите на рафинерията се продават на вътрешния пазар и на други налични дестинации в рамките на квотите за износ към трети страни, определени в 9-ия пакет от санкции на ЕС", каза изпълнителният директор на компанията Вадим Воробьов. Той изтъкна, че "Лукойл" няма сключени договори за доставка на петролни продукти в Украйна.

Но в 9-ия пакет от санкции срещу Русия беше вписана възможността България да използва на вътрешния пазар и изнася продукцията от получения чрез дерогация руски петрол единствено към Украйна. По този начин разрешението страната ни да продължава да използва по-евтината суровина няма да разруши вътрешния европейски пазар.

След публикацията в Die Welt от "Лукойл" заявиха, че никога не са получавали искане от българските власти да изнасят горива към Украйна.

От началото на годината "Лукойл" премести оперативния си бизнес в България на територията на страната, заявявайки, че целта е да плаща данъци у нас. В края на 2022 година "Лукойл" плати авансово 90 милиона лева данъци и по думите на служебния вицепремиер по икономическите въпроси Христо Алексиев това е повече, отколкото компанията е плащала през всичките години на дейността си в България.

Доскоро "Лукойл" оперираше на нашия пазар чрез регистрираната в Швейцария дъщерна компания Litasco.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари