Русия ще построи нов атомен самолетоносач

0
Новият кораб ще е подобен на автономен остров в океана
Новият кораб ще е подобен на автономен остров в океана Снимка: Руслан Шамуков / ТАСС

Новият кораб ще е подобен на автономен остров в океана и ще бъде пълноценна плаваща крепост.

Руското министерство на отбраната готви тактико-техническа задача (ТТЗ) за създаването на нов перспективен атомен самолетоносач.

"ТТЗ по новия самолетоносачен комплекс в момента се формира и засега не е изпращана в Обединената корабостроителна корпорация (ОСК). Новият самолетоносач трябва да бъде с ядрена енергийна установка", съобщиха руски медии, позовавайки се на източници от военнопромишления комплекс, пише Russia Beyond.

По думите на събеседника на агенцията научно-изследователските и опитно-конструкторските работи по създаването на първия руски атомен самолетоносач ще започнат през 2023 година.

Остров в океана

"Изискванията към такъв кораб могат да се сведат до следното – трябва да бъде автономен остров в океана", смята капитанът от трети ранг в запас Дмитрий Литовкин.

По негови думи проектът ще бъде реализиран минимум в началото на 2030-те години, но още сега може с увереност да се каже какъв кораб е нужен на флота и какво военните ще искат от конструкторите.

"Трябва да е пълноценна плаваща крепост с водоизместимост от около 100 хил. тона, както и при всички съвременни американски самолетоносачи. На дължина такъв кораб ще достига 300 м, а на ширина – около 40м", добави той.

По-добър от "Адмирал Кузнецов"

Новият самолетоносач значително ще се отличава от "Адмирал Кузнецов" по много параграфи.

Първо, палубата. Новата "крепост" трябва да има не по-малко от две полоси – голяма и малка. Първата трябва да бъде изпълнена по класическата схема с трамплин в края, за да може самолетът буквално да се изстрелва от кораба. Втората е плоска за вертолети.

При това корабът трябва да е подходящ както за "тежки" изтребители Су-57, така и за "леки" като МиГ-35. Засега съществуват само "наземни" варианти на тези машини, но в близките години те ще бъдат преоборудвани и за "море" за служба на самолетоносачи.

Паралелно с това палубата на новия кораб ще бъде "гола" както и при американските самолетоносачи, за да може на нея да се разполагат около 90 изтребителя.

За това военните ще отстранят островната надстройка от палубата (подобна има на "Адмирал Кузнецов"), която служи в качеството на контролна кула и се крие под корпуса. Това ще позволи да се понижи радиолокационната откриваемост на кораба, а също така да се "слее" самолетоносачът с линията на хоризонта. Кораб от подобен тип може да бъде максимално "плосък" и да се слива с морската шир на голяма дистанция.

Конструкторите също трябва да понижат съпротивлението на водата за сметка на усилването на корпуса с нови материали, за да може самолетите на самолетоносача да могат да излитат и кацат дори по време на буря. При това за излитане в тежки атмосферни условия на самолетоносача ще бъдат предвидени не само трамплини, но и специални катапулти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари