Русия пуска първия в света плаващ АЕЦ

1
Природозащитни групи определиха проекта като "Чернобил на лед" или "Ядрен титаник"
Природозащитни групи определиха проекта като "Чернобил на лед" или "Ядрен титаник"

Природозащитни групи определиха проекта като "Чернобил на лед" или "Ядрен титаник".

Русия днес ще пусне първия в света плаващ ядрен реактор, който поема на пътуване в Северния ледовит океан въпреки предупрежденията на природозащитници, че това носи сериозен риск за региона, предаде АФП, цитирана от БНР.

Зареденият с ядрено гориво „Академик Ломоносов“ ще потегли от арктическото пристанище Мурманск за плаване от 5000 км към Североизточен Сибир.

Руската агенция „Росатом“ обясни, че реакторът просто е алтернатива на изграждането на стационарен АЕЦ на сушата, която е замръзнала през по-голямата част от годината, както и че планира да продава такива реактори в чужбина.

Природозащитни групи обаче предупредиха, че проектът носи опасности, като го нарекоха потенциален „Чернобил на лед“ или „ядрен „Титаник“. Експлозията по-рано този месец в Руския север при военен тест причини временен скок на радиоактивността, което създаде допълнително безпокойство.

Пътуването на реактора се очаква да продължи 4-6 седмици, като продължителността ще зависи от метеорологичните условия и количеството лед по маршрута.

Работата по 144-метровия плавателен съд „Академик Ломоносов“ започва през 2006 г. в Санкт Петербург.

Когато той пристигне в Певек – град с 5000 души население в Чукотка, той ще замени местна АЕЦ и затворена ТЕЦ на въглища.

Планирано е да започне да произвежда електричество към края на годината, което да доставя основно на петролните платформи в региона.

Академик Ломоносов“ е с водоизместимост 21 000 тона, на него са монтирани два 35-мегавотови реактора, приличащи на тези, използвани в атомните ледоразбивачи. Екипажът му е от 69 души, като може да плава със скорост 3,5-4,5 възела.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари