Русия приключи първото изпитание на най-мощния си ледоразбивач

0
Според конструкторите на кораба той може да преминава напред през 2,8 метра ле
Според конструкторите на кораба той може да преминава напред през 2,8 метра ле

Руският ядрен ледоразбивач "Арктика", представян като най-мощния кораб от този тип в света и символ на амбициите на Москва за Арктика, се върна в пристанището в Санкт Петербург след изпитателно двудневно плаване, предаде Франс прес.

Предназначен за транспортиране на втечнен природен газ от Арктика, огромният плавателен съд е с размери 173 метра дължина и 15 метра височина. Той беше построен в корабостроителницата на втория по големина руски град.

През двата дни на изпитване на кораба в море са били тествани неговата способност за маневриране и алгоритмите за функциониране, казва Мустафа Кашка, директор на Атомфлот, компанията, отговаряща за флотилията от руски ледоразбивачи

Въпреки че е с ядрено задвижване, за първото пътуване "Арктика" е използвала дизелов двигател. Според конструкторите на кораба той може да преминава напред през 2,8 метра лед.

Арктика е част от един по-глобален руски проект, предназначен да позволи корабоплаването през цялата година през Северозападния пасаж, който свързва Атлантическия океан с Тихия океан през Арктика. Той трябва по-специално да опрости за Русия доставката на въглеводороди към Югоизточна Азия.

Финални тестове на кораба са предвидени за март и април догодина. Той ще влезе в експлоатация през май 2020 г. Русия строи два други подобни кораба - "Урал" и "Сибир".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари