Русия премести противоракетната система "Бал" в Керченския пролив

1
Това е оръжие, което може да унищожи цял вражески флот
Това е оръжие, което може да унищожи цял вражески флот

 Този звяр покрива целия Черноморски рeгион и е в състояние да спре нападение от цяла ескадра кораби.

На 27 ноември Русия премести противоракетната система "Бал" в Керченския пролив. Целта на тази маневра е да се предотвратят военни провокации от чужди кораби, навлизащи в Черно море.

Системата е един от стълбовете на модерната крайбрежна защита на Русия. Тя охранява цялата крайбрежна зона на страната, но кримската "секция" влезе в заглавията след инцидента в неделя, когато украински кораби се опитаха да навлязат незаконно в руски води и бяха заловени.

Системата има за задача да защитава морските бази и плавателни съдове, както и да отблъсква нападения на вражески флот или десантни войски. Тя може да поразява цели при ясни или неблагоприятни климатични условия, през деня и нощта. Гръмотевиците, бурите, силният вятър и проливният дъжд са безсилни пред ракетите "Бал". Дори вражеският огън и радиосмущенията не са пречка.

"Бал" е мобилна система на колесно шаси, лесно подвижна от точка А до точка Б, както се видя от преразпределението ѝ с ескорт от Севастопол в Керченския полуостров.

Системата разполага с две контролни и комуникационни станции, които локализират вражеските мишени на радара и захранват ракетите с точните координати на мишената, траекторията и други данни за изстрелване. Системата може да включва до четири установки с по осем противокорабни ракети. Всички оръжия се придружават от транспортни товарни автомобили с резервни ракети, които могат да бъдат натоварени с второ нападение на противника, ако това е нужно.

Интервалът между пускането на ракетите "Бал" е по-малък от три секунди. Ако умножим ракетите на всяка инсталация по четири (общият брой на пусковите установки в системата), се получава атака, която никоя военноморска сила не може да понесе. Всички ракети могат да полетят за 1,5 минути, след което може да се презареди за втора атака. Това отнема около половин час.

В бойния комплект влизат и противокорабните ракети Х-35/Х-35Э и Х-35У/Х-35УЭ. Те имат ударен диапазон от 260 км, като по този начин покриват цялото Черно море и прилежащите му проливи.

"Въпреки това руското министерство на отбраната взе решение да придвижи системата към Керченския пролив, където имаше провокация, защото тук военното командване очаква нови "атаки" от трети страни, казва бившият военен анализатор на в. "Известия" Дмитрий Сафонов.

Той смята, че Русия ще използва ракетите само в случай на пряка заплаха за сигурността на войниците.

"Основната цел е да се предотврати всяка такава заплаха. "Бал" е сила, с която трябва да се съобразяваме. Чуждестранните военни разбират какво може да направи системата. И те знаят рисковете от играта с огън в регион с геополитическо значение за Русия", заключава Сафонов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари