Русия обяви, че ще тества атомни ракети в събота

26
Русия обяви, че маневрите, в които ще бъда тествани балистични ракети, ще бъдат ръководени от президента Владимир Путин
Русия обяви, че маневрите, в които ще бъда тествани балистични ракети, ще бъдат ръководени от президента Владимир Путин Снимка: РИА Новости

Напреженията в руско-украинския конфликт достигнаха връхната си точка. Русия смята още в събота (19.2.) да проведе маневри, в които да изпробва и ракети с атомно оръжие

Русия обяви, че маневрите, в които ще бъда тествани балистични ракети, ще бъдат ръководени от президента Владимир Путин. Дали той ще присъства лично или ще бъде включен по видеовръзка, първоначално не стана ясно, предава Дойче Веле. 

„Като главнокомандващ на армията Путин ще присъства“, заяви говорителят Дмитрий Песков пред журналисти. „Без държавния глава подобни изпитания са невъзможни. Нали знаете – прословутото черно куфарче с червения бутон“, каза той.

Целта била да се провери надеждността на стратегическите атомни оръжия. По данни на Кремъл в учението ще участват също военновъздушни сили, армейски части от Южния военен окръг, както и части от Черноморския и Балтийския флот. Според съобщението на агенция ТАСС е предвидено да бъдат изстреляни балистични ракети и крилати ракети със среден обсег на действие.

Дипломатическите усилия продължават

Министерството на отбраната на Русия твърди, че маневрите са били планирани от по-рано. Страната провежда изпитания на ракети по няколко пъти годишно. Русия и САЩ са двете най-големи атомни сили в света.

В същото време руските маневри край украинската граница предизвикват силна тревога на Запад. Руснаците обявиха, че учението в региона е приключило, и че изтеглят войските си, но Западът се съмнява в тези информации. Русия пък настоява да получи гаранции за своята сигурност.

В същото време на високи обороти текат дипломатически усилия по решаването на кризата. Американският президент Байдън днес обсъжда ситуацията около Украйна със съюзници от НАТО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари