Русия обвини Украйна в удари по ядрена централа

0
Мария Захарова отрече контакт със САЩ за мирни преговори
Мария Захарова отрече контакт със САЩ за мирни преговори Снимка: © Sergei Savostianov/TASS

Мария Захарова отрече контакт със САЩ за мирни преговори

Руската дипломация обвини днес Киев, че по-рано тази седмица е извършила удари с дронове по Запорожката ядрена централа в Източна Украйна, която е под контрола на Кремъл от март, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Тези действия потвърждават желанието на украинските власти да създадат условия за ядрена катастрофа не само на своята територия, но и в цяла Европа", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова по време на седмичната си пресконференция.

Ударите не са нанесли поражения, които да поставят в опасност сигурността на централата.

Според Захарова украинските сили са нанесли удар с дрон в понеделник, "на няколко десетки метра от жизненоважни за сигурността на централата структури - резервоар за отработено ядрено гориво и резервоар за охлаждане на един от реакторите".

Говорителката добави, че Киев е нанесъл нов удар вчера. Руските медии публикуваха снимки с кълба дим, за които твърдят, че са от град Енергодар, където се намира централата. АФП към момента не може да потвърди тази информация от независими източници.

Мария Захарова потвърди, че Москва се е свързала с Международната агенция за атомна енергия след двата удара.

Миналата седмица украинският ядрен оператор "Енергоатом" обвини руската армия, че е инсталирала ракетни установки на площадката на Запорожката ядрена централа, която е най-голямата в цяла Европа. Според "Енергоатом" около петстотин руски войници са разположени сега там.

След превземането на централата в началото на март руската армия извърши обстрели по сгради, намиращи се в пределите на обекта, с което още тогава породи страхове от сериозен ядрен инцидент.

По време на пресконференцията днес Захарова коментира също, че не е имало никаква комуникация със Съединените щати за мирни преговори за Украйна. "Американската администрация забранява на своите повереници в Киев дори да си помислят да разговарят с нас и очевидно ги тласка да се бият до последния украинец", заяви тя, цитирана от Ройтерс.

Мирните преговори между Русия и Украйна бяха замразени в началото на април, когато обсъждането на примирие с посредничеството на Турция се провали.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърля възможността за мирни преговори, докато руски части контролират окупирани украински територии. Вчера външният министър на Русия Сергей Лавров нарече мирните преговори с Украйна безсмислени. Президентът Владимир Путин заяви на 7 юли, че Русия още не е започнала със сериозните неща в Украйна и предизвика Запада да се опита да я победи на бойното поле.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    хемороид
    След "няма да нападаме Украйна" има ли още дебили които им вярват на ватниците....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари