Русия обмисля глоби за пълните хора

0
От проблеми с излишно тегло страдат около 2 млн. руснаци
От проблеми с излишно тегло страдат около 2 млн. руснаци Снимка: Shutterstock

Роспотребнадзор планира да води борба със затлъстяването с помощта на въвеждането на глоби за излишни килограми и талия над 90 см.

Това заяви наскоро ръководителят на ведомството Анна Попова на инвестиционен форум в Сочи.

В момента руските специалисти активно изучават чуждестранния опит в тази посока. Така например в Япония всеки гражданин на възраст от 40 до 75 години трябва всяка година да ходи на замерване на талията. Ако обиколката й превишава 90 см при мъжете и 80 см при жените, японците биват изпращани на консултация за съставянето на стратегия за понижаване на телесното тегло. В Страната на изгряващото слънце не глобяват, но работодателите носят отговорност за здравето на служителите, сподели Profit.bg.

В Нова Зеландия съществуват специфични мерки за борба със затлъстяването. За да станете гражданин на тази страна, трябва да предоставите справка, в която пише, че индексът на телесната ви маса не превишава 35.

Паралелно в САЩ и Европа набира обороти ново движение – бодипозитив. Привържениците му пропагандират приемане на тялото такова, каквото е, толерантно отношение към хората с различна външност.

Според статистика от проблеми с излишно тегло страдат около 2 млн. руснаци. Инициативата за въвеждане на глоба ще бъде обсъдена на федерално ниво през следващите месеци.

За целта Роспотребнадзор ще проведе мониторингови изследвания и контрол на качеството на хранителните продукти.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари