Русенци ще могат да тестват машините за гласуване след седмица

0
От ЦИК ще изпратят указания до Общините и РИК-овете, които ще посочват дни и часове, както и местата, където гражданите могат да отидат и да тестват машинното гласуване
От ЦИК ще изпратят указания до Общините и РИК-овете, които ще посочват дни и часове, както и местата, където гражданите могат да отидат и да тестват машинното гласуване Снимка: БГНЕС / Архив

Русенци ще могат да тестват машините за гласуване на място в града

Това съобщи за БРЯГНЮЗ говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.Тя поясни, че ЦИК предвижда в цялата страна да се проведат подобни обучения за гражданите, но това ще се случи дни след като на 11 юни бъде одобрена окончателно бюлетината за изборите.

На изборите на 4 април регистрираните партии коалиции бяха 31, но сега са 24. Вероятно самата бюлетина ще е 2 страници, обясни Матева. Към момента специалистите от ЦИК са установили, че при използване на демо версията за гласуване с машини, преди да се натисне бутон „гласувай“, има друг бутон „преглед“, който на този етап обърква част от хората, предимно по-възрастните. „Младите са свикнали с електронните устройства и нямат никакъв проблем да натискат бутоните, които се появяват на екрана“, поясни още Матева. По тази причина членовете на ЦИК и в момента обмислят какъв текст да се изписва на машината, за да знаят избирателите, че трябва да продължат със следващата стъпка, преди окончателно да потвърдят избора си на машината. На демонстрациите с машините вместо имена на партии и коалиции, ще има номера, за да се избегне предизборната агитация", предупреди Матева.

От ЦИК ще изпратят указания до Общините и РИК-овете, които ще посочват дни и часове, както и местата, където гражданите могат да отидат и да тестват машинното гласуване, допълни още за БРЯГНЮЗ говорителят на ЦИК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари