Пункт за опасни отпадъци в Русе

0
За броени часове в мобилния пункт бяха събрани 15 килограма отпадъци
За броени часове в мобилния пункт бяха събрани 15 килограма отпадъци Видео: БНТ

Временен пункт за събиране на опасни отпадъци отвори в Русе.

Инициативата се провежда за втора поредна година и набира все по-голяма популярност сред русенци, които предпочитат да изхвърлят на сигурно място старите си лекарства, живачни термометри, почистващи препарати и бои.

За броени часове в мобилния пункт на улица „Шипка” в Русе бяха събрани 15 килограма опасни отпадъци. Петър Хаджиев е сред първите, дошли да оставят медикаменти с изтекъл срок на годност.

Петьо Хаджиев: Стари лекарства, не са ни потребни. По-добре така, отколкото да ги хвърляме в контейнери, които са за обща употреба за отпадъци.

Стефка Георгиева: Аз съм интелигентна жена и предполагам, че много такива хора има като мен да събират разделно, там, където има и места.

В пункта русенци предават предимно стари бои, лакове, тонери от принтери и копирни машини. Община Русе има сключен договор с фирмата, която събира разделно опасните отпадъци и ги предава за последващо третиране.

Наталия Кръстева - зам.-кмет по Комунални дейности на община Русе: Попадането на опасния отпадък в общия приток на отпадъци не е добре и за самите депа, на които се транспортират битовите отпадъци, защото всяко едно примесване на битов отпадък с хранителен и опасен отпадък влияе неблагоприятно.

Мобилният пункт ще бъде отворен и днес до 16 часа. А следващата кампания за събиране на опасни битови отпадъци ще бъде на 19 и 20 септември.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари