Русенци откриха плажния сезон край Дунав!

0
Къпането в целия крайречен район е забранено, но много често тази забрана не се спазва и реката всяко лято взима жертви, сред които и деца
Къпането в целия крайречен район е забранено, но много често тази забрана не се спазва и реката всяко лято взима жертви, сред които и деца Видео: БНТ

Русенци откриха плажния сезон край Дунав въпреки дъждовете.

Къпането в целия крайречен район е забранено, но много често тази забрана не се спазва и реката всяко лято взима жертви, сред които и деца. Затова от Българския червен кръст са започнали образователна програма за превенция на водния травматизъм, съобщава БНТ.

Река Дунав е опасна за плуване заради подводните си рифове, силни течения и дънни ями. Инциденти са се случвали дори и с опитни плувци, казват от БЧК.

Антоанета Ябанозова - председател на ОС на БЧК - Русе: Отделно, че микробиологичните показатели са над нормата и тя е негодна за къпане. На територията на Русе има достатъчно прекрасни открити плувни басейни. Всички са подсигурени с водни спасители.

Много често нито забраните, нито предупредителните табели могат да спрат смелчаците да плуват в реката.

От БЧК изпълняват няколко програми за превенция на водния травматизъм - само за седмица 170 деца на възраст от 7 до 10 години са били обучени в Бяла и Сливо поле.

Най-рисковата група са по-големите, които са се научили да плуват.

Антоанета Ябанозова - председател на ОС на БЧК - Русе: Там е най-опасното, защото създават риск за себе си, за своите родители и предпоставка да се случи нещо трагично.

Освен за Дунав, забраната за къпане се отнася и за река Русенски Лом и неохраняемите язовири. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари