Русенци отбелязаха Деня на независимостта

1

Областният управител на област Русе Галин Григоров приветства жителите и гостите на Русе по случай 111-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

В началото на словото си той се обърна към русенци с реторичния въпрос дали сме достойни в историческото продължение на подвига на предците ни, които преди 111 години застават под знамената на един безпрецедентен в историята на стара Европа акт, какъвто е обявяването на Независимостта.

„…От подредената на Берлинския конгрес Стара Европа  днес няма и помен,  а примерът на българите е заразителен за по-нататъшните трансформации върху картата на континента,  станал свидетел на разпада на цели империи,  преживял ужаса на военни конфликти, родени в „барутния погреб”, както са наричали Балканския полуостров стратезите на голямата геополитика.

Историческата дистанция вече ни дава възможности за анализ с оглед на съвременното състояние на държавата и нацията ни. Българските държавници и политици през последните 30 години от всичките 111, които ни делят от акта на Независимостта, са принудени да действат в крайно стеснено време и пространство.

Балканите продължават да са неспокойно място, а България се опитва да е гарант на спокойствието със самочувствието на нация, която от 12 години е пристъпила отвъд „митичната граница” на обетованите земи и е пълноправен член на голямото европейско семейство.

Ние се намираме в преломен и съдбовен момент, когато повече от всичко друго ни е нужно да сме обединени, а не разделени, оплетени в пристрастия и борби за власт. Тези неща са измамни и времето ги превръща в пепел, ако са неразумно осъществени и не е проявена мъдрост и прозорливост….“ заяви още Григоров.

Също така той посочи, че в настоящото е повече от наложително да препрочитаме внимателно невидимите послания отвъд страниците на акта на Независимостта, но без познатите до втръсване идеологеми, както и без влагане на партийна окраска и нагласа към събитията.

„…Най-важното за нас сега е като родолюбци и българи да осъзнаем не какво искаме да кажем ние за историята си, а какво може историята да ни научи чрез себе си за днешния и утрешния ден.

Миналото не може да се осъжда, то само се изучава и усвоява. Ако не беше споменатият вече Берлински конгрес, Балканите сега щяха със сигурност да изглеждат много по-различно, защото българската нация щеше да има възможността да се развива целокупно…“ допълни още той.

В края на речта си Григоров призова уроците на този български подвиг да не биват премълчавани или превратно тълкувани.

След словото на областния управител беше отслужен благодарствени молебен от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия.

В чест на светлата дата беше строена и Почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха още народните представители и председателите на парламентарните комисии по обществен ред и вътрешна сигурност Пламен Нунев, както и на тази по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов, народните представители Пенчо Милков, Георги Стоилов и Бюрхан Абазов,  заместник областният управител на област Русе Валентин Колев, вицеконсулът на Руската Федерация в Русе Иван Пивоварчук, председателят на Общинския съвет  и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ чл. кор. проф. д.т.н Христо Белоев, заместник-кметът на община Русе по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, общински съветници и др.

Водещ на събитието беше Венцислав Петков.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на Свободата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари