Русенци отбелязаха 144 години от Освобождението на родния си град

4
Тържествената церемония започна в 12:00 ч. днес в Пантеона на възрожденците
Тържествената церемония започна в 12:00 ч. днес в Пантеона на възрожденците Видео: Кис 13

Русенци отбелязаха 144 години от Освобождението на родния си град.

Тържествената церемония започна в 12:00 ч. днес в Пантеона на възрожденците.

Началото на празника бе поставено с изпълнения на маршове от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.

"Двадесети февруари като всяка година е необикновен ден за Русе, но и за цяла България. Защото за първи път, когато посрещаме руските освободители, ние ги посрещаме не с хора и с танци, а с градски празник - с литургия, с реч на официалните лица - нещо, което правим всяка година. Градският празник е това, което русенци вече са формирали в своето собствено самосъзнание. Старите русчуклии много отдавна принадлежат на модерността, на времето на индустриалната епоха, което ги променя. Те живеят така, както живеят хората в Европа", каза директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненов. 

Кметът на града Пенчо Милков заяви, че на днешния ден Русчук става Русе и ние се докосваме до свободата. 

"Това е нещо, което трябва да ни дава сили и никога да не забравяме. Това е огромна отговорност и за нас. Тези хора са ни дали възможността да градим историята на нашия град и да учим децата си да го обичат, да обичат родината", каза Милков. 

Генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов заяви, че 20-и февруари е една от най-важните дати за историята на Русе

"Днес, прекланяйки глави пред Вечния огън в Пантеона на възрожденците, ние отдаваме почит пред подвига на всички знайни и незнайни герои, които са пример за героизъм и себеотрицание за идните поколения. Русия и България са обединени не само от общата историческа памет за великото минало, а и от общата вяра и близостта на народите и културите. Сигурен съм, че тези братски и близки отношения между хората на двете ни страни завинаги ще останат като ярък и достоен пример за истинско приятелство", каза Громов. 

Русенският митрополит Наум и свещеници отслужиха благодарствен молебен за извоюваната свобода, след което бяха поднесени венци и цветя пред Вечния огън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Историк
    Русчук е османски проект за турцизирането на Северна България. Даже ЖП линията е правена с изкъртените камъни от старите столици и ангариен труд на българските селяни по трасето на в полза на този срамен и дълбоко антибългарски проект.
  • 6
    1
    Где переводчик? А где паша?
    Русе е толкова признателен на руския офицер от немски произход ген. Едуард Иванович Тотлебен, че в града ни има кръстен на негово име един жилищен блок "Тотлебен" на ул. "Мидия Енос". И дотам с русенската "признателност". Някой в Русе да знае за паметник на ген. Тотлебен? А в Русчук на днешния ден 20 февруари 1878 г. преди 144 г. калпаците в дюкяните се свършили заради желанието на хората да хвърлят феса. Крепостната врата Кюнт Капу на старата османска крепост Русчук, през която влизат руските войски начело с ген. Тотлебен е възможно някъде там мястото да има и негов паметник в знак на признателност.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари