Русенци не спазват заповедите на кмета

0
Въпреки забраната за къпане в Дунав, смелчаци редовно влизат във водата
Въпреки забраната за къпане в Дунав, смелчаци редовно влизат във водата Видео: БНТ

Въпреки заповедите на кмета на община Русе за забрана на къпането в Дунав, всяко лято смелчаци пренебрегват риска от инциденти и редовно влизат във водата.

А реката е опасна дори за опитните плувци и всяка година взима жертви. Първата за това лято е 13-годишно момче. От общината апелират най-вече към родителите да упражняват контрол над децата си, предава БНТ.

Тази година заради ремонта на кейовата ивица, така нареченият Конски плаж е необитаем и русенци ходят да плуват най-вече в района под Парка на младежта и хижа „Приста”. 

Корнелия Маринова: Има някои от мъжете, които плуват навътре, те са плувци, иначе ние не влизаме изобщо.

Общинското специализирано звено за контрол, охрана, обществен ред и сигурност следи за спазването на заповедта и може да налага санкции на нарушителите в размер от 2 до 50 лв. Глобени има, но те са рядкост. На практика контролът се осъществява трудно.

Спасимир Димитров – директор на Дирекция „Обществен ред и сигурност” – община Русе: За съжаление практиката показва, че това не е възможно, първо поради големите територии, които не могат да бъдат охранявани от лимитирания брой служители, с които разполага специализираното звено, а и най-често нарушителите са невръстни деца.

Вместо да забраняват на децата си да влизат в реката, често самите родители ги поощряват, казва още Спасимир Димитров. Според него санкциите няма да спрат хората да се къпят в реката, въпреки нещастните случаи, затова апелира към повече съзнание. 

Спасимир Димитров: Самата река е много опасна. Променливото ниво на Дунав създава промяна в дъното на реката, водовъртежи, дънни ями, плаващи дървета.

Освен в Дунав, кметската заповед забранява къпането в река Русенски Лом и в неохраняемите язовири.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари