Русенци масово търсят антигенни тестове в аптеките

1
Фармацевтите коментират, че вероятно мнозина от съгражданите ни не могат да си позволят цената от 100 лева за PCR тест в здравно заведение и затова прибягват до домашните изследвания
Фармацевтите коментират, че вероятно мнозина от съгражданите ни не могат да си позволят цената от 100 лева за PCR тест в здравно заведение и затова прибягват до домашните изследвания Снимка: Фейсбук

Засилен интерес към тестовете за коронавирус и тестове за антитела отчитат русенските аптеки, установи проверка на в. „Бряг“

 „Търсят се много, особено в последните две седмици“, поясниха от Регионалната фармацевтична колегия в Русе. Цените на един бърз антигенен тест варират от 12,50 лв. до  40 лева, а тези, които отчитат наличие на антитела, струват между 19 лв. и 30 лв.

Употребата им в домашни условия става като през носа с тампон се взема секрет за установяване на инфекцията. С кръвна капка пък се проверяват пробите за прекарана инфекция и установяване на антитела.

„Разбира се, че в домашни условия резултатите не могат да се сравняват с лабораторията, но имам болен вкъщи, който не може да стои да чака на опашка пред здравно заведение“, разказва русенка, която пазаруваше в известна верига аптеки в Русе.

Не би следвало кръвната проверка да плаши никого, обясняват специалистите. Самият комплект за проверка е оборудван така, че домашното изследване да се проведе бързо. Важно е да се отбележи обаче, че проверката за антитела вкъщи не показва процентно съдържанието им в организма, а само посочва, че вече ги има изградени след боледуване с вируса.

Покупката на двата вида тестове може да бъде осъществена още и онлайн, показа още проверката ни. Много сайтове за продажба на лекарствени продукти предлагат различни видове тестове, дори някои антигенни са в комплект за двама души от семейството.

Фармацевтите коментират, че вероятно мнозина от съгражданите ни не могат да си позволят цената от 100 лева за PCR тест в здравно заведение и затова прибягват до домашните изследвания.

„Не мога да си представя, че вкъщи някой може да си интерпретира резултата толкова добре. Това не е тест за бременност, който просто се позитивира на втората минута и чертичката е ярка и и не можеш да я сбъркаш“. Това заяви за в. „Бряг“ д-р Розина Мирчева, управител на лаборатория „Здраве“ в Русе. „При кръвния тест за антитела се получават понякога фини тънки резки, които трябва да се потвърдят и с други методи. Понякога в кръвната капка има всякакви елементи, които могат да дадат лъжливо положителен или лъжливо отрицателен резултат“.

Много е важно и как се взема материалът, предупреждава д-р Мирчева. „Не знам как хората сами си вземат носогърлен секрет, тъй като има специфика как се прави, как се наслагва и се анализира. От вземането на материала до изкарването на резултата могат да се допуснат много грешки. Освен това, ако антигенният тест излезе отрицателен, а човекът има някакво оплаквание, има развита клиника, тогава този резултат трябва да се провери отново с PCR. Много е рисковано да разчиташ на собствената си диагноза“, каза д-р Мирчева.

Според нея хората се страхуват да не излязат положителни и да не ги затворят вкъщи. Затова се притесняват да ходят да се изследват в лабораториите. По информация на д-р Мирчева, вече почти всеки пети изследван в Русе е с коронавирус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари