Русенци купуват все по-големи домове

0
Средната площ на купуваните апартаменти в града от началото на тази година надхвърля 100 кв. м.
Средната площ на купуваните апартаменти в града от началото на тази година надхвърля 100 кв. м.

Средната площ на купуваните апартаменти в града от началото на тази година надхвърля 100 кв. м.

От началото на 2021 година купувачите на имоти в Русе търсят предимно по-големи апартаменти със средна площ от над 100 кв. м., които разполагат с 2 или 3 спални помещения. Това споделиха представители на имотния сектор в региона по време на втората от поредицата бизнес закуски, организирани от сайта за недвижими имоти Imoti.net, която се проведе в Русе, предава Investor.bg.

Сред предпочитаните райони при избор на жилище в Русе са централните части на града, кв. „Възраждане“ и кв. „Здравец“, стана ясно на работната среща, която събра на едно място компетентни представители на имотния бизнес, инженери и архитекти.

Специалистите отбелязаха, че средната цена на квадратен метър на новото строителство в тези райони е над 800 евро, като се очаква до края на годината цената да стигне и 1000 евро на кв. м. Като основна причина за това посочиха поскъпването на строителните материали.

Въпреки че купувачите търсят по-големи жилища, специалистите в региона наблюдават спад с 1% на сделките при покупка на имот за първото тримесечие на 2021г. в сравнение с първото тримесечие на миналата година.

По време на втората бизнес закуска на Imoti.net, стана ясно, че в Русе и околността все още не е налице засилен интерес към закупуване на къщи извън града. Въпреки това се търсят двуетажни масивни къщи с около 1 декар двор на цени от 40-50 хил. евро, които се намират на разстояние до 15 км. от Русе – например в селата Червена вода и Николово, както и в гр. Мартен.

За първото тримесечие на 2021 година, сравнено с първото тримесечие на миналата година, при сделките за покупката на къщи се наблюдава ръст от 43%, а при сделките за купуване на апартаменти за същия период, увеличението е с 65%. Експертът допълни, че 70 % от кредитополучателите са хора, които имат завършено висше образование. Освен това е измерен ръст от 300% в усвоените кредити на клиенти, които са заявили дигитална консултация и запитване стана ясно от изключително интересна статистика за развитието на имотния сектор в Русе и областта, представена от Даниела Иванованачалник отдел “Ключови партньорства и пейрол бизнес” в Пощенска банка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари