Русенско село се превръща в туристическа дестинация

34
Ретро автомобили, етномузей, зоомузей, зоокът, места за отдих с барбекюта и спортни игрища са част от развлеченията в Екзарх Йосиф
Ретро автомобили, етномузей, зоомузей, зоокът, места за отдих с барбекюта и спортни игрища са част от развлеченията в Екзарх Йосиф

Ретро автомобили, етномузей, зоомузей, зоокът, места за отдих с барбекюта и спортни игрища са част от развлеченията в Екзарх Йосиф

Село Екзарх Йосиф в община Борово, Русенско, набира скорост като туристическа дестинация. Ретро автомобили, етно- и зоомузей, зоокът, места за отдих с барбекюта и спортни игрища са част от развлеченията, които са осигурени в последните 7 години от кметството и общината.

Най-новата придобивка – етно- и зоомузеят, вече посреща посетителите си, като на 24 май ще работи от 8:00 до 17:00 часа за жителите и гостите на Екзарх Йосиф. Входът за деца до 7 години и хора с увреждания е безплатен, за ученици и студенти – 2 лв., за пенсионери – 3 лв., за възрастни – 5 лв., за групи над 10 човека – 3 лв./човек/. 25 май ще е почивен ден, а иначе работното време е от сряда до петък – 8:00 - 12:00 часа и 13:00 - 17:00 часа, събота и неделя – 10:00 - 12:00 часа и 13:00 - 18:00 часа. Понеделник и вторник са почивни дни.

Кметът Илия Данев има с какво да се похвали. Селото разполага със съвременна детска площадка с кът за отдих, изграден беше еко кът с три барбекюта, водоснабдени и оборудвани с маси и пейки. На площ от 6 дка са направени футболно и волейболно игрища, поставени са и уреди за малки деца, пише Русе Медиа.

Голямата гордост е музеят на открито за ретро автомобили, където могат да се видят 6 автомобила, танков влекач и БТР.

В етномузея на открито пък са изложени 19 експоната от селския бит. В близост са самолет АН-29, гаубица и черешово топче. Създаденият зоокът с живи животни, сред които и камила, е една от големите атракции в Екзарх Йосиф.

През последните две години в селото бяха изградени три паметника и една паметна плоча – паметници на Васил Левски, на Екзарх Йосиф, на Христо Ботев и плоча на загиналите в Руско-турската освободителна война.

Селото се радва още на тотопункт, млекомат и банкомат. „Всичко това създава един добър облик на едно европейско развито място“, споделя кметът Илия Данев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    Гост
    До твоя милост: За какво са им двигатели на колите от музея, да няма да ги караш? Хората ви направили нещо хубаво, а вие само мрънкате. По-добре ли щеше да е, ако беше поредното обезлюдяващо, забравено от системата село, до което няма дори път? Престанете да извъртате постиженията в негативи. Направете и вие нещо за селото, вместо да плюете постигналите нещо.
  • 0
    6
    Млад сиганин
    Цигания до шия. Един бардак липсва само.
  • 5
    5
    Моя милост
    Илия Данев "Вечният кмет". Някой преброили колко паметника има в центъра на селото ? Ще Ви отговоря 5 на Левски , Ботев , Екзарх Йосиф, на загиналите във войните . Паметниците на Левски и Екзарх Йосиф си имат и навеси да не ги пече слънце и вали дъжд. До паметниците са изписани и дарителите като на първо място е Вечния кмет.Автомобилите са от сметищата или пунктовете за скраб. Те дори нямат двигатели. Липсват кораб, подводница , парен локомотив, трактор валяк впрочем валякът е в двора на кметството. Камилата умря. Намериха друга от един цирк.Кравата и коня са от ламарина вероятно истинските отдавна са изядени на някой банкет. Табелите с имената на кметовете на селото са сменени с нова на която девет пъти се повтаря името Илия Данев. Параклиса носи името Свето Проект Илия със светещ в червено надпис. Мисля да спра до тук защото простотията днес няма край. .
  • 3
    4
    Русенец
    Почнахме да посещаваме зоопаркът в Екзарх Йосиф още преди години. С времето ни стана навик да ходим редовно и да храним животните. И всеки следващ път прави впечатление, че все повече млади семейства си водят децата на разходка там. А децата се радват много на животните. Къде иначе ще видиш камила из Русенско? Преди години спирахме колата точно пред зоопарка, но след време там започна да се трупа от коли на други посетители. Почнахме да спираме в страничните улички. Разчертаха паркоместа на площада. Появи се поляната с барбекютата и навесите и с игрищата. Решихме да направим едно барбекю и да поиграем футбол. Тогава бяхме само ние, но тази година имаше още четири семейства. Решихме да си купим имот в селото, защото е само на половин час с колата от Русе. Все пак, до Текето караме 20 мин, какво са още 10 до Екзарх Йосиф? А и там имотите са доста по-изгодни. Е да, ама всеки имот, на който се спирахме, се оказа, че вече е капариран. Казаха ни, че много от имотите са собственост на англичани. И сега, когато чета вече няколко статии за нови и нови неща в селото почвам да се чудя, какво смятат да правят там? То, зоопарк, игрища, музей...... и събота и неделя коли с млади семейства с деца на центъра???
  • 2
    3
    Сър Джеймс
    Селяндури сър забавляват се нема кой да копа с мотиката 🇻🇳🤣🇹🇷
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари