Русенският университет ще бъде първият ВУЗ с технопарк

0
Това се похвали професор Белоев по време на тържественото честване на 74-ата годишнина на университета
Това се похвали професор Белоев по време на тържественото честване на 74-ата годишнина на университета Видео: Русе Медиа

Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще бъде първият ВУЗ в България, който ще има технопарк, обяви ректорът чл.-кор.проф.Христо Белоев.

Добрата новина бе съобщена по време на тържественото честване на 74-ата годишнина на РУ, събрала представители на академичната общност, студенти и гости. Празникът бе уважен и от новия кмет Пенчо Милков, който е бивш възпитаник на университета, предава Русе Медиа.

Тържеството започна с поднасяне на венци пред паметника на патрона на учебното заведение Ангел Кънчев и представяне на логото на РУ, направено в двора от цветя. Ректорът проф.Христо Белоев с гордост сподели чувството си на удовлетворение от постигнатото през последните години. Най-голямата му гордост е проектът за технопарк, който ще бъде субсидиран с 3 млн.лв.

Технопаркът е една идея, която ние преди една години лансирахме. В края на миналата година получихме целева субсидия от 1 млн.лв. като първи транш, остават още 2 млн. лв. В момента сме на фаза готови идейни проекти и можем да минем към проектиране. В него ще се намират 7-8 големи многофункционални лаборатории, които ще обединяват екипи от различните факултети, с което учебно-изследователската работа ще премине на едно, още по-високо ниво“, обясни проф.Белоев.

Новият учебно-изследователски център ще се намира между Втори корпус на РУи СУ по европейски езици и така ще оформи цял комплекс на университета по ул. „Студентска“ до Ректората и „Канев център“. Сградата ще бъде двуетажна, а в друго тяло към нея ще се базира факултет „Обществено здраве и здравни грижи“. Очакванията са до февруари да бъде обявена обществената поръчка и през април да започне строителството, а финално ще е готово до края на следващата учебна година.

Проф.Белоев сподели в навечерието на 75-годишнината на университета, че е постигнато изключително много в качеството на обучение. „Последната институционална акредитация е оценка 9,44 , което е много и доказахме, че университетът преподава и обучава студентите си на много високо ниво. На следващо място – научно-изследователската работа, публикации на нашите колеги в световни база данни списания. Материалната база на университета непрекъснато се развива. Много лаборатории са направени с подкрепата на световни и европейски водещи фирми. Международната дейност също не е за подценяване. Университетът има много контакти, много партньори, определено в дунавското пространство ние се заявихме много силно и присъстваме, тъй като с филиалите си във Видин, Разград и Силистра ние определено покриваме Северна България. С БРИЕ – Българо-румънския интеруниверситетски Европа център ние покриваме и Румъния в трансграничния регион с много силно присъствие и много проекти. С участието си като единствения университет в Дунавската конференция на ректори и Вишеградската асоциация на университети, където сме сред учредителите, ние не само участваме в тях, но и сме много активни с дейности, които и предлагаме и извършваме. Така че комплексно определено можем да кажем, че изпитваме чувство на гордост. Радваме се, че РУ заема такива силни позиции и занапред в годините ние ще ги развиваме и утвърждаваме“, коментира още проф.Белоев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари