Русенският университет дари първите 50 изработени предпазни шлема на УМБАЛ "Канев"

5

Русенският университет дари първите 50 изработени предпазни шлема на болница "Канев"

Ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. Христо Белоев дари днес на изпълнителния директор на Университетската болница "Канев" Иван Иванов първите 50 изработени предпазни шлема за нуждите на медицинските работници. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.

Преподаватели от катедрата по "Телекомуникации" изработват от вчера сутринта предпазните шлемове на 3D-принтери в Русенския университет.

В рамките на няколко часа от здравните заведения в региона са получени заявки за 600 броя. За да могат да бъдат изработени и дарени всички шлемове в кратки срокове, Русенският университет включва в инициативата още млади учени от различните инженерни факултети. Така от утре ще се използват всички производствени мощности и принтери във висшето училище, за да може да се удвои капацитетът на изработка.

Проектите на 3D-принтираните предпазни шлемове са изготвени от "Prusa Research" и са преминали изпитания в Министерството на здравеопазването на Чехия.

"Те не представляват висока степен на защита, но предпазват от инцидентни контакти с телесни течности, когато се извършват определени манипулации. Заместват едновременно този тип маски като цяло, както и предпазните очила, от които в момента има голям недостиг в цяла България", обяснява доц. Пламен Захариев.

От проектите за 3D-принтерите могат да бъдат изработени два вида предпазни шлема. Единият е по-тесен и прилепва към главата, което го прави малко по-неудобен. Той се принтира за около час. При втория вариант бордът на шлема е изнесен по-напред, има по-голяма защитна площ, по-удобен е за носене, като изработката отнема около два часа и половина. От първия вариант са изработени само три броя, след което е решено да се изработват предпазни шлемове само от втория вариант.

По думите на проф. Белоев научните екипи на Русенския университет имат готовност и компетентност да помагат в решаването на текущо възникващите предизвикателства при ограничаването на разпространението на коронавируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари