Русенският музей подготвя изложба за търговията със застрашени от изчезване растения и животни

1
Експозицията ще бъде допълнена и от артефакти от фондовете на музея
Експозицията ще бъде допълнена и от артефакти от фондовете на музея Снимка: Dunavmost / Архив

Русенският музей подготвя мобилна изложба, свързана с търговията със застрашени от изчезване растения и животни и с прилагането на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора - CITES, съобщиха от културния институт в Русе.

Проектното предложение е подкрепено в рамките на конкурсна сесия на Министерството на културата, свързана с дейността по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и галериите.

"Природата в риск. Интерактивна образователна изложба" ще се фокусира върху незаконните форми на притежание на застрашени растителни и животински видове, създаващи предпоставки за тяхното изчезване.

От Русенския музей припомнят, че миналата година Министерството на околната среда и водите е предоставило на културната институция три палта от кожа на защитени видове - видра и бенгалска котка, както и три чифта обувки от крокодилска кожа. Артикулите са били конфискувани.

Експозицията ще бъде допълнена и от артефакти от фондовете на музея, а образуваната тематична колекция ще визуализира разнообразни примери на посегателство върху изчезващи екземпляри от цял свят.

Осъществяването на проектната идея ще разгърне поредица от теми, свързани с изчезналите видове - динозаври, пещерни мечки, мамути, Великите географски открития, Пътят на подправките и монокултурите, значението на конвенцията CITES за регулиране на търговията с животни, българските видове, включени в нея, както и примери от застрашени видове от дивата флора и фауна.

"Експонатите изграждат последователен музеен разказ. Той дава възможност да се илюстрират проблемите, рисковете и формите на отношение на обществото към видовото многообразие и отговорността, която хората имат към екологичното равновесие", обясняват от Русенския музей.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари