Русенският митрополит говори за загиналите свещеници

1
Да се лишим от изрядни духовници, хора които се стремяха съвестно да се трудят
Да се лишим от изрядни духовници, хора които се стремяха съвестно да се трудят Видео: briagnews.bg

Съжалявам за голямата загуба, която постихна и светата обител, и русенската епархия.

Да се лишим от изрядни духовници, хора които се стремяха съвестно да се трудят всеки на своето място на господнята нива. Това коментира Русенският митрополит наум за загиналите трима свещеници в катастрофа край Разград.

"Мога да кажа само добри думи и за отец архимандрит Антоний, игумен от 1 август 2014 г., за отец Софроний, който също също в края на 2014 г. постъпи като послушник в манастира. Беше подстриган за монах в каменната църквичка през 2015 г., дадохме му името на един от митрополитите на нашата епархия за да подновим името му. И двамата бяха изключително изпълнителни духовници от времето когато свързаха живота си със светата обител. Всички ние виждаме, че приключи възстановяването на храма, довършителните ремонти, храма беше осветен. В момента се разписва, успяхме всички заедно да се зарадваме.

Отец Венелин също беше добър свещенослужител. Вече втора година, откакто е свещеник, беше ръкоположен 2015 г., изкара своя дяконски стаж в храма "Св. Николай" в гр. Русе. Прие послушанието да бъде нурийски свещеник в две села - Божичен и Нисово. Стараеше се да изпълнява с любов възложените му послушания".

Тримата духовници загинаха в пожар при катастрофа край Разград. Инцидентът е станал малко преди полунощ. На пътя Варна - Русе, непосредствено преди разклона за град Кубрат, са били установени останки от разцепен и изгорял автомобил.

При извършения оглед на местопроизшествието става ясно, че лек автомобил „Форд Фокус“ с русенска регистрация е преминал през предпазната мантинела и се е блъснал в крайпътно дърво. При удара е възникнал пожар. След като огнеборци потушили пламъците, са открили три овъглени тела. По намерените на мястото на катастрофата части от кръстове и църковна утвар, както и калимавка, каквито носят православните свещеници, е станало ясно, че загиналите са духовници.

Установено е било, че колата е собственост на 42-годишен свещеник, по-късно са уточнени и жертвите. Те се връщали от погребение на свой колега в Поморие.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари