Русенският Екомузей с аквариум е с най-модерното хранилище на експонати

0

Във фондохранилището  на Екомузей с аквариум вече е монтирана система от подвижни и неподвижни архивни стелажи, съобщиха от Русенския исторически музей.

Системата e Compactus Archive на водещата в бранша холандска фирма Bruynzeel b.v. Изградена е от метални модули, разположени плътно един до друг, снабдени с товарни полици и чекмеджета. При отваряне, между отделните модули се оформят коридори, които улесняват достъпа на фондохранителите.

Монтираната система е най-модерният начин за съхранение на фондови единици. Нейно съществено предимство е, че позволява оползотворяване на площите в максимален размер, коментират от Музея. На 12 кв. м. пространство сега са разположени материали, за които с обикновени стелажи ще са необходими поне 70 кв. м.

Новата модулна система осигурява по-добра прегледност, систематичност, оперативност и лесен достъп до материалите от фонда на музея. В нея ще се съхраняват препарирани екзепляри, кожи на животни и палеонтологични находки. Екомузей с аквариум притежава най-голямата колекция от вкаменелости на хоботни бозайници и кожи на различни видове животни.

Това е първото фондохранилище в музей у нас, съоръжено с такива стелажи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари