Русенската епарахия получи в дар чудотворна икона и мощи на Св. Лука Кримски

1

На 17 септември 2019 г., когато св. ни Църква почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, в престолния град Русе пристигнаха чудотворни икони на Св. Богородица и Св. Лука Кримски и мощи на Св. Лука Кримски, донесени от Негово Високопреосвещенство Балтския и Ананиевски митрополит Алексий от Украинската православна църква, придружен от дякони и свещеници.

Светините бяха посрещнати пред катедралата „Св. Троица” от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, свещеници и множество християни. В храма, митрополит Наум и духовенството отслужиха благодарствен молебен, след който Негово Високопреосвещенство митрополит Наум обяви, че чудотворната икона на Св. Лука и частицата от неговите мощи са дар за Русенска епархия от Балтския и Ананиевски митрополит Алексий и ще останат за постоянно съхранение в катедралния храм „Св. Троица”.

Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и „рисувално училище“, а в 1903 година и медицинския факултет на Киевския университет „Св. Владимир“. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестан…ски университет. През 1921 година е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей. Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука – апостол, евангелист, лекар и художник.

Приема Архиепископски сан в най-тежките за Руската Православна Църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 година преосвещеният Лукае последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархия. Подобно на апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му „Дух, душа и тяло“. Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука започнали да се случват чудесни изцеления.

На 22 ноември 1995 година Светият Синод на Украинската православна църква (към Московската патриаршия) причислила Симферополския и Кримски архиепископ Лука към лика на поместно почитаните светци. През 2000 година с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква светител Лука Войно-Ясенецки е причислен и към лика на руските светии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари