Русенката Мария Толева със съвети как да преборим стреса и страха от КОВИД-19

2
"След като сте преболедували КОВИД или друга вирусна инфекции със сигурност ще се чувствате отпаднали известно време.  Тогава може да ви бъде полезна натуралната терапия за по-бързо възстановяване", обяснява Мария толева
"След като сте преболедували КОВИД или друга вирусна инфекции със сигурност ще се чувствате отпаднали известно време. Тогава може да ви бъде полезна натуралната терапия за по-бързо възстановяване", обяснява Мария толева Снимка: Личен архив

„Стресът и страхът от КОВИД-19 трябва да бъдат овладяни, за да не се разболеем още повече

 Това каза русенката Мария Толева, хабилитиран специалист по приложения в медицината на биологично активни вещества, извлечени от природни източници, етерични масла и лечебна козметика пред Dunavmost. 

Г-жо Толева как науката обяснява пагубното влияние на стреса върху организма?

Дисертацията на д-р Мария Ивановска,  удостоена с най-престижното отличие за наука у нас – Голямата награда „Питагор” за млад учен, дава  изчерпателен отговор на въпроса как да се справим с хроничния стрес и аз съм напълно съгласна с нея.

В продължение на четири години тя проучва имунологичната  реактивност при остър и хроничен стрес

Изследват се показателите, включващи хормоните  кортизол, норадреналин, адреналин, допамин,  които се свързват с рецептори на имунните клетки  по време на остър и хроничен стрес. Доказва , че честият остър стрес в крайна сметка ще доведе до негативни промени в имунната система,  и организмът ще боледува по-често и ще става по-лесно податлив на инфекции.

Затова смятам, че преди всичко всеки трябва да се погрижи за здравия си имунитет, овладявайки стреса, на който сме подложени ежедневно. Универсална рецепта няма, защото степента на стрес при всеки е различна.

Какви са Вашите препоръки като човек, който ежедневно се сблъсква с хора, подложени на стрес. Какво ги съветвате?

Ако злокобните статистики, съобщавани по новините ви действат стресиращо, избягвайте да ги слушате. Същото се отнася и за другите новини, които биха ви стресирали.

Уважавайте избора на другите хора, ако е различен от вашия. Всеки, който намери спокойствие, заради поставената му инжекция против КОВИд-19, нека го направи.

Хората, които се колебаят, но все пак решат да се инжектират трябва непременно да бъдат здрави по време на процедурата. Препоръчително е да бъдат прегледани от личните си лекари или ако страдат от автоимунни заболявания да се консултират с проследяващия  ги специалист. Вземайки окончателно решение, задължително трябва да се чувстват спокойни.

Факт е, че голяма част от българите не желаят да се ваксинират срещу КОВИД. В обществото ни се появи нова разделителна линия  - антиваксъри срещу ваксинирани. Как ще коментирате  това?

Тези, които са резервирани към имунизацията не трябва да бъдат заклеймявани и обиждани. Те се позовават на достатъчно силни аргументи от експерти, които не препоръчват имунизиращата течност, която се оказва недостатъчно ефективна и трябва да се повтаря и потретва - процедура неприсъща за ваксините, както и редица други смущаващи факти.  Ако тези хора се инжектират насилствено, страхувайки се от последиците, това би им причинило огромен стрес, от който със сигурност ще се разболеят. Не забравяйте, че все пак са длъжни да се тестват често, спазвайки заповедните мерки на държавата и ако с този вариант /редовно тестване/ ще избегнат стреса, имунната им система ще е здрава и вероятността да се разболеят ще е минимална.

В крайна сметка, ако не осъзнаем, че толерантността помежду ни е крайно необходима и всеки трябва да намери начин да се справи със стреса в тази ужасна ситуация, шансът ни за спасение е минимален. Много хора стигнаха до паник атаки, а други отключиха агресия. В състояние на афект човек е неспособен да разсъждава и да взема правилни решения и е препоръчително да потърси помощ от психотерапевт или психиатър.

Какво да правим, ако усетим, че се разболяваме?

Ако усетите симптомите на вирусна инфекция, незабавно потърсете лекарска помощ. Нито антибиотиците, нито кортикостероидите или антихистаминовите препарати ще ви причинят трайни увреждания. По този начин са лекувани милиони хора отпреди десетки години и са се възстановявали много успешно. Колкото по- навреме започне лечението, толкова по-добре и за лекаря, и за пациента. Нормално е след лечението да се чувствате  изтощени или да имате някои оплаквания.  

След като сте преболедували КОВИД или друга вирусна инфекции със сигурност ще се чувствате отпаднали известно време.  Тогава може да ви бъде полезна натуралната терапия . Основните препарати, които препоръчвам са Стимагра Херб- за възстановяване след боледуване, Херба Релакс за възстановяване на нервната система и съня, Херба Гаст при проблеми със стомашно чревния тракт , Бронхо Херб за прочистване на бронхите и др., но само ако пациентът е излекуван и се нуждае от допълнителна подкрепа или профилактика. Винаги препоръките ми са според индивидуалното  състояние.

Не съм привърженик на изписването на едни и същи неща за всички, защото истината е, че няма панацея, дори и при билките. Всеки организъм е различен и трябва да се подходи индивидуално.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари