Русенка: Уж образованието в България е безплатно, но се оказва че си плащаме за почти всичко

22
"Близо 700 лева ни коства дотук началото на учебната година. Отделно ще съберем по 50 лева от родител за закупуване на помагала за малкото ни дете на първата родителска среща. Кое точно е безплатното на българското образование?!",  чуди се жената
"Близо 700 лева ни коства дотук началото на учебната година. Отделно ще съберем по 50 лева от родител за закупуване на помагала за малкото ни дете на първата родителска среща. Кое точно е безплатното на българското образование?!", чуди се жената Снимка: БГНЕС / Архив

Всеки родител си знае, че началото на учебната година в България означава преди всичко сериозен разход в семейния бюджет

Но поради инфлацията и всички последствия от нея, тазгодишният 15-ти септември е шоков за по-бедните българи. Семейство от Русе с 2 деца - едното в гимназия, другото в начален курс на обучение, споделя че половината от семейните приходи вече са изразходени за подсигуряването на успешното начало на новата учебна година.

"Уж образованието в България било безплатно, но се оказва че си плащаме за почти всичко", споделя угрижена майката Рени Нейкова пред Dunavmost. 

Само закупуване на два учебника по езици за голямото дете те са дали 95 лева. Отделили са около 60 лева за още учебници, които ще трябва да вземат по препоръка на учителя по съответния предмет. За тетрадки голям формат / със спирала / за 10 броя са дали 37 лева. Отделно са купили химикали, комплект за физическо възпитание, нови обувки и униформа - за всичко това 250 лева. Или общо само за гимназиста - 442 лева. 

За по-малкото дете униформа, четки, боички, тетрадки, химикалки, спортен екип и също нови обувки - 200 лева. 

"Близо 700 лева ни коства дотук началото на учебната година. Отделно ще съберем по 50 лева от родител за закупуване на помагала за малкото ни дете на първата родителска среща. Кое точно е безплатното на българското образование?!", пита русенката. 

"Не искам да си помислям какво би ми струвало, ако някой от таблета или лаптопа за онлайн обучение на децата, се счупи. Това означава допълнително непредвидени разходи. А заплатите ни са си същите", притеснява се Рени Нейкова. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари