Русенка се съгласи да бъде екстрадирана във Финландия

1
10 години затвор грозят 26-годишната подсъдима
10 години затвор грозят 26-годишната подсъдима Снимка: Dunavmost

Русенският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Русе за предаването на 26-годишната българска гражданка А. Т. на финландските власти.

По делото е приложена Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Регионален прокурор на прокуратурата в Западна Финландия на 23.12.2019 г., с която се иска лицето да бъде задържано и предадено за провеждане на наказателно преследване за извършено от него престъпление на територията на Р Финландия – в периода 01-11.04.2019 г. заедно с две други лица донесли в Пиетарсаари /Финландия/ и държали в себе си 3000 гр. амфетамин или необходимото количество амфетаминово олио за приготвянето му.

Максималното наказание за подобно престъпление според финландския Наказателен кодекс е 10 години лишаване от свобода. Деянието е наказуемо и по българското законодателство.

А. Т. е задържана на 08.01.2020 г. Пред Окръжен съд – Русе лицето изрази доброволно съгласие за незабавна екстрадиция.

Съдебният състав като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането е съобразено с изискванията на Закона за екстрадицията, както и че е налице валидна ЕЗА. Окръжен съд – Русе реши да се извърши предаване на А. Т. на Република Финландия за провеждане на наказателно производство срещу нея и определи мярка за неотклонение задържане под стража до фактическото й предаване на искащата държава.

Решението е окончателно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари