Русенец поставя основите на българската авиация

0

Първият българин, извършил нощен разузнавателен полет над Одрин и основател на първата българска фабрика за грамофонни плочи „Симонавиа“ е роденият в Русе през 1888 година Симеон Петров.

Бил е син е на военен, а малко-по късно цялото семейство се мести в София. Името на фирмата е закачка, обединяваща имената на Симеон авиатора, пише Арена Медиа.

Симеон Петров поема по пътя на баща си и става военен – артилерист, но много го привличат самолетите. Заедно с още трима българи, през 1912 година, поручик Петров заминава за Франция. Става курсист по висш пилотаж във военното летателно училище на Луи Блерио. Самолетите на Блерио са с най-съвършената за времето си конструкция. Въпреки това по време на полет се случва инцидент и двигателят на един от самолетите угасва на голяма височина. Поручик Симеон Петров не губи кураж и успява да приземи самолета невредим по система от сложни елипси.  По-късно разработва методика за приземяване на самолети, в случай че моторът на аероплана спре да работи. Докато лети, изключва за малко мотора и оставя машината да кръжи и да се снижава плавно във въздуха като есенно листо.

Става герой от Балканската война, защото в небето над Одрин извършва първия разузнавателен нощен полет и хвърля позиви, и гранати.  Като бивш артилерист Симеон Петров изобретява авиационната бомба, като я рисува върху парче коприна от парашут. 

Успява да изкара и трите войни - Балканската, Междусъюзническата и Първата световна, с малък боен самолет, което никога не претърпява авария. Негова заслуга е и създаването на летището в Божурище, край София, чийто ръководител е от 1914 до 1918 година.

След войните се захваща с внос на велосипеди. Помага му Еужени Пежо, с когото са се запознали по време на курса за пилоти във Париж. Пежо го прави свой търговски представител на френските велосипеди в България. Едновременно с тях се захваща и с внос на грамофонни плочи. Потръгва му и едновременно с вноса прави „Симонавиа“ - фирма за запис и производство на плочи. Издаваните плочи носят етикет „Орфей”, а по-късно след национализацията стават основа за създаването на „Балкантон“. В звукозаписните студиа на „Симонавиа“ се запечатват гласовете на Борис Христов, Аспарух Лешников, Гюргя Пинджурова, Леа Иванова...

Симеон Петров умира през 1950 година. Изпратен е без военни почести, като фабрикант и враг на народа, без да се спомене и фактът, че той е един от първите българи летели в небето на България.

Източник: Арена Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари