Русе все още е сред големите градове с население над 100 хиляди души

5
С близо 845 хил. души се е стопило населението на България за последните 10 години
С близо 845 хил. души се е стопило населението на България за последните 10 години Снимка: Община Русе

С близо 845 хил. души се е стопило населението на България за последните 10 години

С население над 100 хил. души са само 6 града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Най-малкият град продължава да е Мелник със 161 жители. Според репортаж на Bulgaria ON AIR се задълбочава и тенденцията за обезлюдяване на населени места - като вече има близо 200 села, където не живее нито един човек.

С близо 845 хил. души се е стопило населението на България за последните 10 години. Това показват данните от последното преброяване. Към септември миналата година, когато приключи преброяването, населението на страната е 6 519 789 души.

А за последните 37 години българите сме с 2,5 млн. по-малко.

За последните 10 години намалява и населението в трудоспособна възраст - с близо 17 на сто, и в момента то е около 60%. Спад и в населението по области – най-много - във Видин, Смолян и Добрич.

На другия полюс на класацията е Бургас. Един от градовете с най-много деца до 14 години. Освен в Бургас, висок дял на деца до 14 години има в Сливен и Ямбол. Данните за застаряването на населението остават тревожни. Към септември 2021 г. хората над 65 години са близо една четвърт от населението на страната.

Делът на най-възрастното население е най-висок във Видин и Габрово, всеки трети жител на 65 и повече години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -5
    13
    Мнение
    Ако сравняваме раждаемост, Русе е дори след Хасково, което подсказва, че постоянните жители са под 80 хиляди.
  • 10
    12
    Йордан Христов
    Как да се увеличава населението на България, когато няма никакви условия за живот, бизнес и развитие най вече в селата и малките градове! Доходите на населението се стопяват сравнение със страните от Европейския съюз и Света! Човек не може сам да се издържа пък какво остава да създава семейство, прави и ражда деца!!! Това е изключено при това тежко положение!!!
  • 4
    11
    със сигурност
    Това е партенката на годината. Цялата Русенска област няма 100 000 души, а градът Русе е 50 000.
  • 1
    10
    Волф
    Нека сме коректни - до my name - населението на Русе е 122 000 според преброяването. Много над 50 000 според обгазения старозагорски трол.
  • 6
    9
    colibri
    Обръщам се към редактор Христова - статията Ви е със загл. "Русе е все още..." и читателя остава с впечатление, че ще прочете данни за гр.Русе, но остава разочарован- там данните са за други градове в България. Според мен може да допълните статията с данните от НСИ за града ни. :)
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари