Русе кандидатства по проект за рециклиране на хранителни отпадъци

0
Бургас ще е една от трите пилотни общини, в която ще се изгради такава система
Бургас ще е една от трите пилотни общини, в която ще се изгради такава система

Бургас ще е една от трите пилотни общини в страната, която ще изгради система за анаеробно третиране на биоразградими отпадъци.

Отправена е покана към общините, като Бургас заедно с Русе и Благоевград са готови да кандидатстват за финансиране, предаде Faragency.

91 млн. лева е общият бюджет на мярката по ОП “Околна среда“, стана ясно по време на среща в Община Бургас за по-чист туризъм, на която участие взеха министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.-иминстърът на околната среда и водите Красимир Живков, Джордж Кремлис – ръководител на отдела за кохезионна политика и екооценки в Главна дирекция „Околна среда“ към Европейската комисия, Ивелина Василева – председател на парламентарната комисия по околната среда и водите, кметът на Бургас Димитър Николов,  областният управител Вълчо Чолаков, кметове на общини, представители на туристическия бизнес. 

След цялостен анализ са отбелязани няколко района в страната, като Бургас е сред подходящите заради големият процент хранителните отпадъци,генерирани от туризма и ол инклузива.

39 000 тона годишно хранителни отпадъци се генерират на територията на регион Бургас. Общината заедно с още осем общини ще кандидатства за изграждането на системата, за да получат финансиране. Общо 91 млн. лева е общият бюджет на мярката, каза председателят на комисията по околна среда и води в Народното събрание Ивелина Василева.

Депонирането на биоразградими отпадъци довежда до парников ефект, а тяхното разграждане е добър вариант за използването им за компост, а отделянето на газ може да се използва за производство на електрическа енергия.

Общо 4 700 са заведенията за хранене в Бургаска област, който ще се възползват от новата система.

Източник: Faragency
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари