Русе е домакин на Международен транспортен форум

0

Русе е домакин на Международен транспортен форум.

Той е посветен на възможностите за развитие на Дунавския регион

Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов участва във форума.

„Приветствам Ви за организирането и провеждането на настоящата конференция! Темите, които ще обсъдите са от изключително значение както за развитието на Русе, така и за Дунавския регион! Това са въпроси, засягащи болните проблеми на нашия град!

Именно затова от изключително значение е с общи усилия да успеем да обърнем града с лице към реката и съответно изграждането на още един мост, свързващ Русе и Гюргево. Това е и тема, по която Областна администрация работи много активно и дори бих казал, че сме инициатор!

Друго нещо, което още като заместник-кмет поставих на дневен ред, е развитието на тролейбусната мрежа. Знаете, че в Русе има остър проблем с екологията, а 40% от замърсяването на въздуха е от използването на автомобили!

Още веднъж, Ви приветствам за днешната инициатива! Успех на форума! В отделните панели ще се включат експерти от администрацията, така че наистина да бъдем полезни! Използвам повода и, за да Ви уверя, че ще подкрепим всяка Ваша идея, която ще доведе до просперитета на региона!“ заяви Свилен Иванов.

Сред темите, които ще бъдат дискутирани през деня са значението на Рейнско-Дунавския транспортен коридор, възможностите за подобряване на навигацията по реката, оценка и развитие на аварийно-спасителната дейност, превръщането на Русенското пристанище в интермодален терминал за Североизточна България, както и рехабилитация на железопътната линия между Русе и Варна. Специално внимание ще бъде отделено и на проблемите пред транспортното обслужване и градската мобилност. В края на форума се очаква да се приеме писмена декларация за необходимостта от изграждането на нови мостови съоръжения между България и Румъния.

От сериозен интерес за присъстващите беше и представянето на физически модел за създаване на речен плавателен съд, задвижван с водород и слънчева енергия.

На събитието присъстваха ректорът и председателят на Общото събрание на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и проф. д-р Велизара Пенчева, както и кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, а също и множество представители на местната и държавна администрация от Русе и областта.

Организатори на форума са Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Научно-техническият съюз по транспорта, Русенски университет „Ангел Кънчев“, както и Федерацията на научно-техническите съюзи. Инициативата се осъществява с подкрепата на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, Национална компания „Железопътна инфраструктура“, както и „Лардж Инфрастръкчър Продежктс“ ООД.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари