Румен Радев: Задкулисието готви ново правителство!

0
Предстоящите избори поставят българските граждани пред дилемата да приемат или отхвърлят днешния модел на властта
Предстоящите избори поставят българските граждани пред дилемата да приемат или отхвърлят днешния модел на властта

Предстоящите избори поставят българските граждани пред дилемата да приемат или отхвърлят днешния модел на властта

„Предвид възможната патова ситуация в новия парламент, може да се стигне и до правителството на задкулисието под благовидния предлог: национално спасение, експертно правителство или други подобни формулировки“, обяви президентът Радев.

„С г-жа Илияна Йотова считаме за наш дълг да обявим намерението си да се кандидатираме за втори мандат за президент и вицепрезидент“. Това обяви държавният глава по време на словото си за четвъртата годишнина от управлението си.

Той за пореден път нападна правителството.

„Доверието в правителството и парламента рухна. Въпреки пандемията и задушената свобода на словото, българите излязоха на улицата и обявиха категорично волята си за промяна. Скандираха „Мутри вън“ и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце. Появиха се нови политически партии и движения. Предстоящите избори поставят българските граждани пред дилемата да приемат или отхвърлят днешния модел на властта.

Корумпирана и задкулисна, репресивна и разхитителна, несправедлива към обикновения българин. От началото на мандата ни се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрира властта в ръцете на министър-председателя и тесен кръг лица от неговото обкръжение. Този модел води до разпад на държавността и до невъзможност да решаваме съдбоносни за България задачи. Най-важната непосредствена национална цел е укрепване на държавността.

Нейното постигане изисква решителни действия от легитимен парламент и отговорно правителство, за демонтаж на порочния управленски модел, укрепване на върховенството на правото, неутрализиране на концентриралото огромни ресурси и власт задкулисие, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението.

Без постигането на тази цел, всякакви следващи управленски конфигурации и техните икономически и социални политики ще продължават да попадат в плен на олигархията и ще продължават да бъдат обречени на провал. За да преодолеем институционалната криза и да върнем страната в руслото на закона, да съберем разделените семейства на емигрантите, България се нуждае от мощна политическа алтернатива със решимост за постигане на тази първостепенна цел.

Ако това не се случи, може да се стигне до обичайните пазарлъци между партии и поредният мандат на грабеж и застой, на фалит и бедност, обществена депресия и ускорена емиграция. Предвид възможната патова ситуация в новия парламент, може да се стигне и до правителството на задкулисието под благовидния предлог: национално спасение, експертно правителство или други подобни формулировки“, каза той.

Президентът Румен Радев обяви позицията си и за ареста на Алексей Навални. Тя дойде в отговор на журналистически въпрос по време на брифинга за четиригодишнината от мандата му.

„Позицията ми за Навални е ясна много преди г-н Борисов да се произнесе. Още когато хиляди протестираха „Мутри, вън“ под неговите прозорци, но той не смееше да стъпи на работното си място. Когато български мирнопротестиращи граждани бяха бити и арестувани, но той не направи нищо, за да се установят виновните.

Винаги съм бил против насилието и арестите на мирнопротестиращи граждани, независимо дали в София, Москва или другаде по света. Против използването на полицейски методи за разправа с опозицията, против задушаването на словото и корупцията, където и да е по света.

Не е изненада, че г-н Борисов заема демократични пози под крилото на ЕС. Защото в ЕС има ясно определени механизми за формулиране и изразяване на единна позиция на съюза. За България отговорен е премиера. Още повече, според мен, това е твърде удобно за премиер с проблемите на г-н Борисов, той като най-лесно е да се крие кризата у нас, когато се говори за проблеми навън.

Но според мен тук е голямата ирония, дори бих казал патология, защото ако Навални беше българин, той щеше да разследва шкафчето на Борисов, а Борисов щеше да се опитва да го изгори, както заплаши с Елена Йончева“, заяви той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари