Румен Радев влиза в историята с рекорд

0
Пет служебни правителства от общо девет в историята на страната са сформирани от Румен Радев
Пет служебни правителства от общо девет в историята на страната са сформирани от Румен Радев Снимка: Facebook

Пет служебни правителства от общо девет в историята на страната са сформирани от Румен Радев

Пет служебни правителства за изминалите пет години, от които четири само в последната година и половина, е създал президентът Румен Радев. Днес със свой Указ президентът разпусна 48-то НС и директно назначи 9-ото служебно правителство в историята на страната, предаде БГНЕС.

Освен петте правителства на Радев, преди това служебни кабинети са управлявали страната, като първото бе на Ренета Инджова (17 октомври 1994 година до 25 януари 1995 г.), наследено е от правителството на Жан Виденов, второто - на Стефан Софиянски (12 февруари - 21 май 1997 г.), третото - на Марин Райков (13 март до 29 май 2013 г.), и четвъртото - на Георги Близнашки (6 август - 7 ноември 2014 г.).

Президентът Румен Радев е своеобразен рекордьор в създаването на служебни кабинети.

Първото служебно правителство на Радев, създадено по времето на първия му мандат, бе с премиер Огнян Герджиков. То бе назначено на 27 януари 2017 година и разпуснато на 4 май 2017 година, като основната му задача бе не само подготовката на изборите, но и подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС – 2018 година.

В състава му влизаха 20 министри: Илко Семерджиев - на здравеопазването, Стефан Янев - на отбраната, Малина Крумова - вицепремиер, Деница Златева - вицепремиер, Тодор Седларски - министър на икономиката, Николай Павлов - на енергетиката, Спас Попниколов - на МРРБ, Пламен Узунов - на вътрешните работи, Кирил Ананиев - на финансите, Гълъб Донев - на труда и социалната политика, Христо Алексиев - на транспорта, Николай Денков - на образованието, Мария Павлова - на правосъдието, Ради Найденов - на външните работи, Рашко Младенов - на културата, Даниела Дашена - на младежта и спорта, Христо Бозуков - на земеделието, Ирина Костова - на околната среда и водите, и Стела Балтова - на туризма.

Второто правителство (и шесто изобщо в историята на страната), е създадено от Радев с премиер Стефан Янев. То работи в периода от 12 май до 16 септември 2021 година. Съставът му е от 19 министри, от които Гълъб Донев отново е социален министър, Бойко Рашков е на вътрешните работи, Атанас Пеканов е вицепремиер, Асен Василев - на финансите, Георги Панайотов - на отбраната, Стойчо Кацаров - на здравеопазването, Виолета Комитова - на МРРБ, Николай Денков отново е образователен министър, Светлан Стоев - на външните работи, Янаки Стоилов - на правосъдието, Велислав Минеков - на културата, Асен Личев - на околната среда и водите, Христо Бозуков - на земеделието, Георги Тодоров - на транспорта, Кирил Петков - на икономиката, Андрей Живков - на енергетиката, Стела Балтова - на туризма, Андрей Кузманов - на младежта и спорта.

Третото правителство на Радев, (и седмо изобщо в историята на страната), отново е с премиер Стефан Янев. То е назначено на 16 септември 2021 година и работи до 13 декември 2021 година. То е в почти същия състав като първия кабинет на Янев, но Радев сменя Асен Василев като министър на финансите с Валери Белчев, а Кирил Петков се прощава с поста си на министър на икономиката за сметка на новоназначената Даниела Везиева.

Четвъртото правителство, създадено от Радев в рамките на година и половина, е с премиер Гълъб Донев. То е назначено с Указ от 2 август 2022 г. и работи до 3 февруари 2023 година. Министрите са 20, от които 17 мъже и три жени: Лазар Лазаров е министър на труда и социалната политика, Иван Демерджиев - на вътрешните работи, Христо Алексиев - на транспорта, Атанас Пеканов е вицепремиер, Росица Велкова-Желева е министър на финансите, Димитър Стоянов - на отбраната, Асен Меджиджиев - на здравеопазването, Иван Шишков - на регионалното развитие, Сашо Пенов - на образованието, Николай Милков - на външните работи, Крум Зарков - на правосъдието, Велислав Минеков - на културата, Росица Карамфилова-Благова - на околната среда, Явор Гечев - на земеделието, Никола Стоянов - на икономиката, Росен Христов - на енергетиката, Александър Пулев - на иновациите, Илин Димитров - на туризма, Весела Лечева - на спорта, и Георги Тодоров - на електронното управление.

И петото служебно правителство, общо девето в историята на страната, е назначено от президента Румен Радев с Указ номер 27 от 2 февруари, и започва работа от 3 февруари. Премиер в него остава Гълъб Донев, съставът на кабинета е същия като предходния, но този път Радев предпочете да назначи бившия директор на Държавната опера в Русе и сегашен директор на Софийската филхармония Найден Тодоров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари