Румен Радев: Страната ни трябва да съхранява интелектуалния си капацитет

0

Награждаването на Доц. Въто Христов, Александър Балкански и Мария Колева носи заряда на силното послание да ценим завоеванията на нашата наука и изкуство, постигнати с труд, всеотдайност, талант и новаторска дързост

Това заяви държавният глава Румен Радев по време на церемония на „Дондуков“ 2, на която удостои тримата изтъкнати българи с Почетния знак на президента.

Доц. Въто Христов, Александър Балкански и Мария Колева бяха отличени в знак на признателност към техния значим принос към българската наука, култура и творческа традиция. Те бяха удостоени с президентското отличие след предложения, направени от инициативни комитети, неправителствени организации и граждани.

По време на церемонията държавният глава Румен Радев изтъкна, че страната ни има нужда да съхранява както икономическата си жизненост, така и своя човешки потенциал, интелектуалния си капацитет и творчески хоризонт.

„В продължение на десетилетия тези наши сънародници доказваха и продължават да демонстрират високи професионални постижения, посветени на напредъка на цялата нация. Високите им достижения на всеки в неговата област се превърнаха в пример за техните многобройни възпитаници и последователи, издигнаха авторитета на страната ни“, заяви държавният глава и подчерта, че успехите на тримата отличени професионалисти, макар и в различни сфери, са обединени от тяхната патриотична посветеност и от отговорността им към духовната жизненост на обществото.

Доц. Въто Христов беше отличен заради своята изследователска и приложна дейност, свързана с разработване и внедряване на промишлени технологии в областта на селското стопанство. Активният му принос е основно в сферите на животновъдството и пчеларството.

По думите на държавния глава доайенът Александър Балкански е успял да изгради уникална българска школа в цирковото изкуство, съчетаваща риск с бляскав спектакъл. Трупата „Балкански” е завладяла многомилионна световна публика, демонстрирайки нови върхове на човешките възможности в един екстремен естетически спектакъл.

Мария Колева е изтъкнат културен деец, артист, вокален педагог и общественик, посветила 40-годишния си професионален творчески път на фолклорното изкуство. Името ѝ е свързано с яркото интерпретиране на българската народна песен и с популяризирането на музикалния фолклор в страната и на международната сцена.

Благодарност от името на отличените изказа Александър Балкански. „И аз, и наградените ще продължим в своя живот да даваме всичко за просъществуването на всяко едно от нашите дела. Лично аз съм посветил своя живот на цирка и ще направя всичко възможно, както преди три десетилетия българският цирк беше на световно ниво, да бъде и в бъдеще“, заяви Александър Балкански.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари