Румен Радев: Приоритетна задача на новия парламент е да демонтира прокурорския чадър над корупцията

2
Президентът обясни какво ще последва, ако "прокурорският чадър" не бъде елиминиран
Президентът обясни какво ще последва, ако "прокурорският чадър" не бъде елиминиран

Президентът обясни какво ще последва, ако "прокурорският чадър" не бъде елиминиран

Приоритетна задача на новото Народно събрание е демонтажа на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите, обяви от парламентарната трибуна президентът Румен Радев.

Държавният глава отправи обръщение към депутатите и българския народ в началото на първото заседание на 47-ото Народно събрание. Радев обясни какво ще последва, ако "прокурорският чадър" не бъде елиминиран.

Надеждите към новия парламент са големи, а залогът съдбовен, заяви президентът Румен Радев

"Трябва да осмислим мисията, която хората ви възложиха, изпращайки ви тук. За пръв път в рамките на годината сформираме трето Народно събрание. Предишните два състава на парламента живяха кратко, но от тяхната трибуна се чуха неудобни истини и се повдигнаха важни въпроси. Но, те не успяха да сформират мнозинство и да излъчат кабинет", припомни президентът.

Пред новите депутати Румен Радев припомни, че българското общество "още търси изход от корупционното статукво, но то вече е казало "не" на превзетата държава и на авторитаризма". "Време е за национален консенсус, който да съдържа важни приоритети, които да върнат на българите законността и справедливостта", апелира от парламентарната трибуна Румен Радев.

Той призова за политически консенсус на реформаторските сили и изтъкна от необходимостта за реформаторско управление. "От него зависи да имаме правителство, зависи съдбата на политическата система, която не може да понесе поредни предсрочни избори", добави президентът. "Трябва да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант на прозрачността, да върнете гражданите в управлението, да усъвършенствате изборния процес. Загубата на доверие в политическата класа пролича в отдръпването от урните. Ние не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да сме подвластни на популизма", каза още държавният глава.

Президентът напомни на новите 240, че българите очакват от 47-ия парламент неотложни мерки, които да доведат до справяне със социалната и икономическа криза през зимните месеци. "Пандемията също е актуална задача. Искам да благодаря за актуализацията на бюджета. Обществото очаква отговорно поведение при приемането на бюджета от този парламент. Струва ми се, че е добре да разгледате бюджета, който внася служебното правителство. Той създава условия за икономически растеж и се грижи за повишаване на доходите", добави Радев.

Държавният глава изтъкна и важността да има консенсус във външната политика. „Важно е българската дипломация да бъде в ръцете на професионалист. Необходим е консенсус по всички важни теми, особено, когато е заложена нашата българска идентичност, нашата история и правата на българите зад граница”, подчерта Радев.

"Реформите няма да дадат желания ефект, ако не се гарантира прозрачност на законодателния процес. Трябва да бъде затворена вратата на лобизма в законодателството. Трябва да се създадат необходимите условия за ускорена икономическа трансформация и цялостна модернизация. Всичко изброено до тук ще остане само желание, ако не мобилизираме нашите усилия за укрепването на държавността. Необходими са непоколебими действия за отхвърления от избирателите модел, за отстраняване на задкулисието от държавата, за засилване на контрола над обществените харчове", посочи още държавният глава.

И заяви на финала на словото си, че именно от депутатите зависи този парламент да затвори епохата на прехода. "Не можем да си позволим повече да пилеем историческо време и ресурс. Този парламент - най-младият в историята – има капацитета да изведе България по пътя на свободата и модернизацията", изтъкна президентът Румен Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари