Румен Радев: Интерконекторът променя решително енергийната карта на Европа

1
"Най-после имаме реален газов поток от Азербайджан", каза президентът на България
"Най-после имаме реален газов поток от Азербайджан", каза президентът на България Снимка: БГНЕС

"Най-после имаме реален газов поток от Азербайджан", каза президентът на България

"Отдавна очаквахме интерконектора между България и Гърция. Не беше лесно да го постигнем, няколко български и гръцки правителства бяха сериозно ангажирани с него, трябваше да преодолеем много бюрократични пречки. Сега е моментът да изразя искрената си благодарност към ICGB, компанията и подизпълнителите, които работиха здраво, българските и гръцките институции, ЕК за финансовата подкрепа."

Това каза президентът Румен Радев на церемонията по откриване а газовата връзка между България и Гърция, предава БНТ.

Трябва да осъзнаем колко е важно да повишим технологичния капацитет на нашите страни коментира президентът.

"Интерконекторът постигна това - българските и гръцките инженери го проектираха и изградиха като ново поколение тръбопровод. Интерконекторът вече променя решително енергийната карта на Европа, най-после имаме реален газов поток от Азербайджан. Президентът Алиев е много надежден партньор, той работеше още с президента Първанов преди 10 години."

По думите на Радев това е възможност не само за България, а и за Румъния, Сърбия, Северна Македония и много други държави от Централна и Югоизточна Европа.

"Освен това, очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние наистина ще получим реална диверсификация. Затова интерконекторът не е само инфраструктурен проект, а символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, успешно сътрудничество и нашата свързаност, които допринасят за устойчивото ни развитие, като реализират съвместната европейска стратегия за по-надежда, евтина и сигурна енергия", посочи той.

На базата на тази стратегия България ще разраства капацитета на хранилището в Чирен, за да подкрепи съседите си, каза още Радев. Ще настояваме за осигуряването на интерконектор и със Сърбия, като поддържаме сътрудничеството си с Румъния

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    До 1
    Малко само помисли и ще се сетиш,че е забравил Руския..
  • 7
    2
    Факт
    От това събитие най точни и искрени бяха думите на Мицотакис. Странно е защо новинарските мисирки, не ги отбелязват, а се опитват да отклонят вниманието ( както и в този сайт), с срещата между Радев и Мицотакис преди това събитие. Явно истината изречена от гръка не е удобна.
  • 8
    1
    colibri
    Изненада ме Радев- произнесе си речта на англ. език.Защо?! Събитието се провежда в България-СОФИЯ и не е нужно президента да използва различен от бълг. език. Има достатъчно хора, на които това им е работата-преводачи!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари