Румънците ще получат цифрова самоличност до средата на 2023 година

0
Румънците ще имат нов начин за идентифициране чрез дигитално разпознаване
Румънците ще имат нов начин за идентифициране чрез дигитално разпознаване

Румънците ще имат нов начин за идентифициране чрез дигитално разпознаване

До средата на 2023 г. ще бъде създадена цифрова самоличност и нов начин за идентифициране на румънските граждани чрез дигитално разпознаване, заяви румънският министър на научните изследвания, иновациите и цифровата трансформация Себастиан Бурдужа на 15-ата среща на работната група по информационни технологии на EUROSAI във вторник, съобщи специално за БТА агенция Аджерпрес.

"Има нужда от цифрова идентичност за всеки гражданин, за да се предлагат цифрови обществени услуги. Защото в противен случай държавата не може да гарантира, че аз наистина съм лицето, което иска определена услуга. Така че до средата на следващата година ще имаме цифрова идентичност и нов начин за идентифициране на гражданите чрез дигитално разпознаване", каза Бурдужа.

Той заяви, че технологията, която ще се използва, е най-съвременна и че има други държави, които са преживели всяка стъпка от процеса, но Румъния ще премине направо към технологията за разпознаване на лица.

Освен това до края на 2023 г. румънците ще могат да регистрират автомобилите си в електронен формат и така няма да им се налага да ходят до различни служби, което ще им спести време, каза министърът.

Вторият голям проект е правителственият облак - мащабна инвестиция на стойност приблизително 600 млн. евро, която ще бъде осъществена в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Бурдужа заяви, че по-голямата част от централната администрация ще бъде прехвърлена в облака - "сигурно място за данните на гражданите".

Една от характеристиките, включени в приетата законодателна рамка, която урежда облака, се състои в споменаването в закона на факта, че когато държавата има достъп до данни на гражданите, засегнатите граждани ще бъдат уведомявани в реално време. Те ще разберат кой, кога и по каква причина има достъп до техните данни, както и правното основание за този достъп.

Бурдужа добави, че законът за оперативната съвместимост променя парадигмата и казва на държавните органи, че "не те са собственици на данните, а гражданите" и те трябва да предават тези данни на други държавни органи.

Третият основен компонент е Националната коалиция за дигитални умения. Бурдужа заяви, че в Румъния 80% от домакинствата имат достъп до интернет, 13 милиона румънци използват интернет всеки ден, но 10 милиона нямат основни дигитални умения. Той обясни, че 10 млн. може да използват интернет за забавление или за други цели, но той не е "инструмент за производителност".

Той също така заяви, че европейски средства на стойност 100 млн. евро ще бъдат използвани за създаването на национален център за изкуствен интелект, който ще събере румънски специалисти по изкуствен интелект (ИИ) от страната и чужбина за напреднали изследвания в областта на ИИ, чиито резултати ще бъдат прехвърлени към технологиите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    daskal
    До 1 - Прав си. Европа свършва до Дунав, където започва територията на бозата и шкембе чорбата. Макар че румънците обичат и двете.
  • 3
    1
    Айде бе?
    До средата на 2023 €врогейският съюз вероятно няма да съществува. И никой няма да иска да ни чипира, дигитализира и ваксинира.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари