Румънци масово купуват дърва за огрев от складовете в Русе

0
Горските масиви намаляват всяка поредна година, заради пожари или бракониери
Горските масиви намаляват всяка поредна година, заради пожари или бракониери Видео: БНТ

Румънци масово купуват дърва за огрев и пелети от складовете в Русе, независимо от поскъпването им през този сезон.

От бранша твърдят, че за северните ни съседи решаваща понякога е цената, а в други случаи бързината на доставката.

Средно по 4 души от Гюргево на ден пазаруват дърва и пелети само в един от складовете в Русе преди началото на зимата. Определящи са не толкова разликите в цените, колкото разстоянията, информира БНТ.

Вяра Иванова - управител на фирма за отоплителни материали: Напълно нормално - Гюргево е на 6 километра... Съвместяват се трима души, товарят по 4-5 тона, или 6, или 10 тона... Ако от Гюргево трябва да отиде до Букурещ, за да си купи хубави пелети или дърва на малко по-ниска цена, той предпочита да дойде в Русе, да си ги купи. Просто мостът е 6 км, а пък до Букурещ са му 40-50- километра.

Вяра Иванова управлява склад за строителни и отоплителни материали в Русе. Казва, че всички цени - на дървата, пелетите и на въглищата, са скочили нагоре. Обяснението на хората в бранша е, че в България и в съседна Румъния запасите в горите са на изчерпване.

Вяра Иванова - управител на фирма за отоплителни материали: Дървата, ако миналата година са били 200 лева на тон, сега са 220 на тон-и то още в топлото време.

Панайот Панайотов: Зимата се топлим на дърва, миналата година си взех от тук и цената беше много добра.

В Русе и региона вече съществуват 4-5 крупни производители на пелети. Но на българския пазар в момента се предлагат и произведени в Румъния и в Австрия продукти, които струват от 350 до 480 лева на тон. Цените при северните ни съседи обаче, са по-високи.

Вяра Иванова - управител на фирма за отоплителни материали: Австрийците изкупиха повечето гори на румънците и сега произвеждат пелети.

Горските масиви намаляват всяка поредна година, заради пожари или бракониери, казват още от бранша. А прогнозата им е, че цените на материалите за огрев ще продължат да растат плавно нагоре. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари