Румънци къмпингуват незаконно по Северното ни Черноморие

0
След тях остават тонове боклуци, изсечени гори и повредени защитени дюни
След тях остават тонове боклуци, изсечени гори и повредени защитени дюни Видео: NOVA

Незаконно къмпингуване по Северното Черноморие. 

Зрители сигнализираха за български и румънски туристи, които поставят палатки и каравани директно на плажа в ивицата от Крапец до Дуранкулак, съобщи NOVA.

Незаконно поставени палатки, каравани и автомобили паркирани върху дюните. Това е ситуацията тук на Крапец. Днес е по-спокойно, защото е делничен ден. През уикенда обаче незаконно почиващите туристи тук са буквално стотици, а след себе си остават тонове боклуци.

Палатки, каравани и кемпери – това се вижда на плажа от началото на сезона. През почивните дни, почти цялата ивица е изпълнена с незаконно къмпингуващи туристи, разказва мъж от Крапец. Не иска да показваме лицето му, защото се притеснява от нарушителите. "Зловеща е ситуацията в Крапец – стотици хиляди туристи идват и никой не мисли за чистотата, за хигиената. Тоалетни няма и всеки си прави една дупка зад палатката и там отхожда и си заминава след това", каза той.

"Тук всичко е прекрасно – няма такси, няма нищо. Чисто е и идваме тук от 3-4 години. Не знаехме дали е законно", каза още туристът от Румъния - Кристиян.  

На въпросите на NOVA от Министерството на туризма отговориха, че приетите през юли промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие допускат къмпингуване извън категоризираните къмпинги, но при определени условия. Регламентът ще заработи след повече от година. "Към момента, кметовете са тези, които организират на съответните територии редът, по който може да се къмпингува извън категоризираните къмпинги", каза заместник-министърът на туризма - Ирена Георгиева.

"Можехме да правим нещо по Закона за нерегламентираното къмпингуване. От тази пролет тази част от наредбата отпадна", каза още кметът на Община Шабла - Мариян Жечев.

"В Закона за устройството на Черноморското крайбрежие са предвидени санкции, но те ще влязат в сила година, след като бъде изработена тази наредба, уреждаща правилата за т.нар. свободно къмпингуване", заяви Георгиева.

Кметът признава, че проблемът съществува от години. Писали са и актове на нарушителите. Те обаче често обжалвали и актовете падали. Местната власт и местните жители на Крапец се оплакват от друг проблем - тоновете боклук, които оставят след себе си летовниците.

От общината всеки ден събират боклукът. Последно е събиран преди по-малко от 24 часа, въпреки това обаче, контейнерите са препълнени.

Иначе, на метри от дюните в Крапец има регламентиран къмпинг, в който срещу заплащане туристите могат да оставят караваната си. Там обаче е почти празно.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари