Румънският здравен министър: Хората под 40 години да се запасят с йодни таблетки

3
Изявлението идва в момент, когато руските сили отново бомбардираха атомната електроцентрала "Запорожие" в Украйна
Изявлението идва в момент, когато руските сили отново бомбардираха атомната електроцентрала "Запорожие" в Украйна

Той посочи, че с изострянето на обстановката в Украйна е възможно търсенето да се увеличи

Румънският министър на здравеопазването Александру Рафила призова днес румънците на възраст под 40 години да отидат "възможно най-скоро" до семейните си лекари или до аптеките, за да си вземат таблетките калиев йодид, съобщи телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

"Призовавам всички, всички хора на възраст под 40 години, да отидат възможно най-скоро при семейния лекар, от когото да получат рецепта за таблетки калиев йодид", каза Рафила днес в отговор на журналистически въпрос.

Министърът добави, че в цялата страна има 2500 аптеки, в които тези хапчета се предлагат и хората могат да ги вземат безплатно с рецепта.

Запитан дали има търсене на йодните таблетки, здравният министър не даде категоричен отговор. Той посочи обаче, че с изострянето на обстановката в Украйна е възможно търсенето да се увеличи.

Изявлението идва в момент, когато руските сили отново бомбардираха атомната електроцентрала "Запорожие" в Украйна. По данни на украинските власти при нападението в неделя са били поразени три радиационни датчика, отбелязва Диджи 24.

Таблетките калиев йодид трябва да се приемат само от лица под 40 години в случай на ядрена авария в рамките на 24 часа след аварията, напомня телевизията.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Питащ
    Да попитам , тази информация че, " руски войски стрелят по Запорожката АЕЦ" От къде е потвърдена?!?! Данни от" фейк нуз" ?!?! Дори и " много страдалните" украинци знаят че, ако нацелят един от шестте реактора ще има не Чернобил а Хирошима и Нагазаки взети заедно....!!! За това стрелят ( ВСУ) по поддържащите инсталации! ( Което крие опасност но не от такава величина) За това , ако желаете да стреснете своите читатели пишете за : озоновата дупка, черните дупки в космоса и други....дупки. А йодният препарат е има регулаторна дейност! Подходящ е за профилактика на щитовидната жлеза и ограничаване на действието на тези 131.....!!! "Да живее безпристрастната и неподкупна журналистика"!!!!!!
  • 1
    2
    Който и да е
    Много ясно, че украинците са виновни, те сами уж провеждаха учения до границата си един месец преди да се самонападнат и да си самовзривят градовете. Аз не знам какъв неандерталец трябва да си за да си мислиш, че руснаците имат някаква вина за каквото и да било. Те украинците са такива извратеняци, че сами си правят концлагери и се самозатварят в тях.
  • 2
    1
    ...
    Кой е този , който кагегорично указва , кой бомбардира централата ? Да се обяви и да се подпише под изявлението си ? Тези констатации си заврете в гъзовете. Как така се твърди без нито едно доказателство или нито един помияр, който да застава зад думите си? Ако е пак усраната умирисана усраинска прес служба то е ясно как всъщност стоят нещата. Уж е под контрол на Русия и те сами себе си с бомби замерят ?!? Така излиза примати прости.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари