Румъния вдига минималната заплата на 1900 леи (800 лева)

2
Колко голям е големият скок на минималното заплащане при северните съседи
Колко голям е големият скок на минималното заплащане при северните съседи

Колко голям е големият скок на минималното заплащане при северните съседи.

На 29 ноември 2017 г. правителството на Михай Тудосе реши да повиши минималната брутна заплата от 1450 леи (610 лв) на 1900 леи (800 лв), считано от 1 януари 2018 г.

В България минималната брутна заплата в момента е 460 лева ( 1093 леи). Повишението с 31% на минималната работна заплата в Румъния се обяснява с нарастването на тежестта на социалните осигуровки за служителите с 22,75%, което бе одобрено от социалдемократите в началото на ноември.

В Румъния над 32% от работещите на пълно работно време се трудят за минимална работна заплата. Без сегашното увеличение техните нетни доходи щяха да спаднат, а много от тях са избиратели на социалдемократите. Независимо от този скок на минималното заплащане, съществуват категории работещи, които ще претърпят спад на своите нетни доходи в резултат на промените в трудовите отношения, дори при положение, че данък общ доход ще спадне от 16% на 10%. Други служители ще повишат своите нетни доходи едва с няколко леи в резултат на всички извършени промени.

Новият баланс при разпределянето тежестта на социалните осигуровки бе наложен от необходимостта правителството “да върже” бюджета си, спазвайки в същото време обещанието си за ръст в доходите. Опоненти на социалдемократите ги иронизираха, че те повишават доходите без да има реално (нетно) повишение и намаляват данъците без да спадат сумите, които гражданите трябва да плащат на бюджета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари