Румъния върна у нас българите, арестувани за телефонни измами в Букурещ

1
Шестимата обвиняеми бяха задържани при съвместни действия на българските полицейски и съдебни органи, които бяха координирани от Националните бюра на България и Румъния в Евроджъст и подпомогнати от Центъра за полицейско сътрудничество на държавите от Югоизточна Европа
Шестимата обвиняеми бяха задържани при съвместни действия на българските полицейски и съдебни органи, които бяха координирани от Националните бюра на България и Румъния в Евроджъст и подпомогнати от Центъра за полицейско сътрудничество на държавите от Югоизточна Европа Снимка: Прокуратура на РБ

Днес, 18 декември 2020 г., на ГКПП „Русе-Гюргево“ румънските власти предадоха на българските съдебни органи задържаните на 10 декември т.г. в Букурещ трима български граждани в изпълнение на издадени от Специализираната прокуратура Европейски заповеди за арест

Заедно с още три лица, те са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за телефонни измами в страната, извършвани предимно от територията на Република Румъния.

С постановления на наблюдаващ прокурор тримата са задържани за срок до 72 часа, а на 19 декември 2020 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Шестимата обвиняеми бяха задържани при съвместни действия на българските полицейски и съдебни органи, които бяха координирани от Националните бюра на България и Румъния в Евроджъст и подпомогнати от Центъра за полицейско сътрудничество на държавите от Югоизточна Европа (SELEC).

Междувременно, на 17 декември 2020 г., по искане на Специализираната прокуратура, Апелативният специализиран наказателен определи постоянен арест за тримата задържани на 10 декември т.г. в различни селища на България.

При действията по разследването в Букурещ от обвинените бяха иззети лаптоп, 84 СИМ-карти и 10 телефона, с които са били набирани произволни български стационарни телефони. При претърсвания на 12 жилища в страната, ползвани от участниците в групата, бяха намерени и иззети 75 телефона, 25 СИМ-карти, картодържачи, газов пистолет, златни накити, пари, документи, както и 12 автомобила.

Нанесените щети, предимно на възрастни хора, надхвърлят 156 000 лева.

Специализираната прокуратура е възложила на ДНСК проверки на недвижимите имоти, собственост на обвиняемите, тъй като лицата са без трудови доходи. Сезирана е и КПКОНПИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари