Румъния ще изнася газ за България, но приоритет са доставките за Молдова

0
Страната ни ще произвежда повече газ отколкото потребява, заяви енергийният министър Вирджил Попеску
Страната ни ще произвежда повече газ отколкото потребява, заяви енергийният министър Вирджил Попеску Снимка: iStock

Страната ни ще произвежда повече газ отколкото потребява, заяви енергийният министър Вирджил Попеску

Румъния ще произвежда повече газ отколкото потребява. Затова предвижда износ на румънски газ към страни, които най-много се нуждаят от него. Това заяви румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску след заседание на правителството в сряда, съобщава "Адевърул", цитиран от Bulgaria On Air.

Запитан дали Румъния има списък на страните, в които ще изнася румънски газ, министърът отговори, че това са България, Гърция, Унгария, но преди всичко Република Молдова.

"Инвестициите са ключът към енергийната независимост и сигурност на Румъния“, заяви министърът и припомни за одобрено в началото на април решение за отпускане на 1,4 млрд. евро за инвестиции в сектора от Фонда за модернизация.

Неотдавна Вирджил Попеску заяви, че сделката на стойност над 1 милиард долара, чрез която "Ромгаз" купи дела на "Ексон" в находището "Нептун дийп", дава на Румъния възможност да се превърне в регионален доставчик на енергийна сигурност.

"Там можем да говорим за поне 100 милиарда кубически метра, говорим за количество газ, което напрактика удвоява производството на Румъния, което фактически покрива потреблението и дава възможност на Румъния да се превърне в регионален доставчик на енергийна сигурност", каза министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари